Otázka pro developery #13: Jaký odhadujete budoucí vývoj cen na trhu nemovitostí?

Magdaléna Jirásková, 8. July 2016 Kategorie: Developeři

Další otázka týdne se týká růstu cen nemovitostí. Jak jej vidí a kde porostou ceny nejrychleji se dozvíte z odpovědí vybraných developerů.

CRESTYL

"Ekonomika roste a s ní i poptávka po bydlení, kancelářích i nákupech. Například v Praze se nových bytů již několik let po sobě staví méně, než kolik se jich prodá. Rezidenční trh se po krizi postupně uzdravuje. Poptávka lidí po nových bytech ale nastartovala rychle a připravit a postavit bytový projekt přeci jen nějaký čas trvá. V konečném důsledku tak mají zájemci o bydlení omezenější výběr. Odráží se to i na cenách nemovitostí, které pozvolně rostou, a předpokládáme, že v mírném růstu budou pokračovat. Obecně chceme rostoucí trend ekonomiky včas podchytit, historicky nejvyšší počet rozestavěných projektů je toho důkazem. Navíc chceme dále pokračovat v expanzi celé skupiny CRESTYL." říká Václav Hlavička, head of sales departement ve společnosti CRESTYL.

GREEN Property

"Jsme jednoznačně optimisti. Po zdravé korekci silného růstu cen, která u nás byla mezi lety 2009 – 2013 a následné krátké stagnaci, věříme, že postupný růst cen tu zase několik let vydrží.  Pokud budou banky dále nabízet levné financování přes hypotéční úvěry pod 2 %, věřím, že růst cen nemovitostí v Praze se může pohybovat mezi 5-10 % ročně.  Samozřejmě ale jsou méně atraktivní lokality, kde ceny budou nadále stagnovat nebo růst jen minimálně.
Lidé jsou stále náročnější na kvalitu bydlení a tento trend bude rovněž pokračovat." 
uvádí Tomáš Karban, partner ve společnosti Green Property.

JRD

"Předpokládáme, že budou růst. Toto navyšování cen lze pozorovat na rezidenčním trhu již nyní a je dáno několika faktory, které se vzájemně ovlivňují. V první řadě se v něm promítá rostoucí poptávka po koupi bytů na bydlení a investici. Dále je způsobeno růstem cen stavebních prací a materiálů a úbytkem nových bytů. V Praze se staví méně kvůli nejasnostem kolem Pražských stavebních předpisů a nedostatku volných stavebních pozemků." odpovídá výkonný ředitel developerské společnosti JRD, Martin Svoboda.

OXES

"Současný stav cen na trhu nemovitostí má vzrůstající tendenci a to především u novostaveb. Ekonomika, úrokové sazby, chuť investovat to jsou všechno faktory, které ženou ceny nemovitostí vzhůru." říká Roman Kočvara, spolumajitel developerské společnosti OXES.

AMADET

"Předpokládáme mírný nárůst cen do konce roku, nicméně hlavní cenový skok nastane asi až v roce 2017." uzavírá otázku za developery, Tereza Kročková architektka ve společnosti AMADET.

A na závěr OFFICE HUNTERS, realitně konzultantská společnost, za kterou odpovídal Jan Veselý, senior konzultant.

"Ceny pronájmu v Praze, na rozdíl od všeobecnému trendu všude jinde ve světe, klesají. Přičítáme to především masivní výstavbě nových projektů, kdy je zásadní přetlak nabídky před poptávkou."

Stále rostoucí ceny se podle názoru vybraných developerů jen tak nezastaví. Poptávka po nových bytech v Praze roste a podle všech dostupných zdrojů ji nabídka nedokáže uspokojovat. O situaci na trhu s nemovitostmi se můžete dočíst i v našem předchozím článku.

Přesto je i v takové situaci stále ještě výhodné, investovat do vlastního bydlení. Banky nabízí hypotéční úvěry s rekordně nízkými úrokovými sazbami a zároveň ještě do října tohoto roku mohou poskytovat úvěry na 100 % částky nemovitost.


Přečtěte si také odpovědi developerů na otázky:

← Zpět do kategorie Developeři

Nejnovější developerské projekty