Banky již nebudou poskytovat 100% hypotéky. Česká národní banka je zakáže

David Makovský, 29. June 2016 Kategorie: Hypotéky

Česká národní banka přistupuje k zásadnímu kroku, který možná změní celý hypotéční trh. Od října tohoto roku zakáže bankám poskytovat 100 % hypotéky na nemovitosti. Změnu zdůvoňuje snahou o ekonomickou stabilitu České republiky.

Česká národní banka od října tohoto roku omezí některé možnosti hypotečních úvěrů. Banky budou poskytovat maximální výši hypotéky 95 % z celkové hodnoty nemovitosti. Od dubna 2017 se maximální výše sníží ještě o dalších 5 procent.

Důvodem jsou uvolněné normy, běžné při poskytování hypotečních úvěrů, které jsou rizikem pro finanční stabilitu. Dalším důvodem omezení je ostražitost před vypuknutím úvěrového boomu, který by mohl vést k zvýšení počtu dlužníků neschopných splácet své úvěry. Pokud by vzrostly úrokové sazby a snížily se celkové příjmy domácností, hrozilo by také ohrožení ekonomické stability v České republice. ČNB také nutí ostatní banky, aby neposkytovaly hypotéky na déle než třicet let a příliš snadno z výše uvedených důvodů.

Své rozhodnutí zdůvodnila Česká národní banka takto:

„Kombinace mimořádně nízkých úrokových sazeb a snadné dostupnosti úvěrů na bydlení vytváří podmínky pro růst cen rezidenčních nemovitostí nad úrovně odpovídající vývoji fundamentálních faktorů.“ 

Preventivní krok nebo ohrožení ekonomické stability?

I přes velkou nepravděpodobnost ohrožení ekonomické stability je vnímán tento krok spíše jako preventivní a příliš fungování bankovních systémů nezmění. „Pokud ČNB zavede přísnější pravidla, budeme je samozřejmě dodržovat. Naše portfolio by tento krok, vzhledem k jeho struktuře, významně neovlivnil,“ uvedla Česká spořitelna. Podobné je to i u společnosti Raiffeisenbank, kde 100% hypotéky tvoří pouze tři procenta z celkového množství poskytnutých hypotečních úvěrů.

Tento fakt se velmi liší od let 2007, 2008 a 2009, kdy hypotéky s výší 100 % z ceny nemovitosti tvořily i třicetiprocentní podíl z produkce českých bank. V této oblasti tedy nastal za poslední desetiletí velký posun.

Banky v roce 2015 poskytly téměř 102 tisíc hypoték v celkové hodnotě 184,3 miliardy korun. Úroková sazba hypotečních úvěrů se stále drží na velmi nízkých hodnotách, v dubnu dosáhla rekordních 1,94 procenta.

Toto rozhodnutí ČNB bude mít negativní vliv na klienty, zejména na ty, kteří nemají další zdroje a tedy nebudou moci využít hypotečního úvěru. Uvedené opatření však může zabránit budoucím problémům se splácením, které v tomto případě nejsou vzácným jevem.

Zdroje: ekonomika.idnes.cz, www.hypoindex.cz, www.ceskatelevize.cz, www.novinky.cz, www.zlate-mince.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty