Průměrná sazba hypoték klesla poprvé pod 2%

David Makovský, 3. May 2016 Kategorie: Hypotéky

Průměrná úroková sazba hypoték dosáhla v březnu tohoto roku nového historického minima, když klesla pod dvě procenta. Pokračuje tak trend posledních měsíců, kdy sazby neustále klesaly.

Podle nejnovější statistiky Fincentra Hypoindex se rekordní úroky dostaly v březnu na 1,97 procenta. Údaje vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování. Pokles úroků je odrazem sílícího konkurenčního souboje bank o klienty. 

„S příchodem jara se banky pustily do dalšího kola snižování sazeb a výsledkem je pokles průměrných sazeb Fincentrum Hypoindexu pod 2 %. Současné minimum však nevydrží dlouho,“ uvádí Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum. 

Podle pohybu nabídkových sazeb bank se dá očekávat, že se historické minimum v nejbližších měsících může opět prohloubit. Banky totiž přicházejí s dalšími akcemi na získání klientů. Úrokové sazby u středně dlouhých fixací, od tří do pěti let, se už trvale usídlily pod hranicí dvou procent. Pod ní se dá nově dostat i u delších fixací, například na deset let.

„Pokud dnes někdo s dostatečnými příjmy s požadavkem na hypotéku do 85 % hodnoty nemovitosti i na delší fixace nedostane sazbu pod 1,9 %, pak je ve špatné bance,“ dodává Rajdl.

Celkem přišlo v březnu do bank 9375 klientů, což je o 1593 více než v únoru. Objem hypoték činil necelých 18 miliard korun, čímž nebyl překonán dosavadní rekord. Je ale otázkou času, kdy se podaří i tento rekord překonat. Průměrná hypotéka činila ve třetím měsíci tohoto roku 1,9 milionu korun. 


Po zhodnocení prvního čtvrtletí roku 2016 je jasné, že tento rok může být rekordní ve více směrech než jen v průměrné sazbě hypoték. Za tři měsíce si už lidé sjednali 23 369 hypotečních úvěrů, přitom za stejné období loňského roku to bylo jen 22141 smluv. I objemy hypoték jsou výrazně větší než loni. Do března se vyšplhaly na 45,167 miliard korun, což je skoro sedmi miliardový nárůst oproti roku 2015.

Zdroj: www.hypoindex.cz, byznys.ihned.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty