Zjednodušte si cestu za hypotékou přes hypotéčního poradce

Kateřina Halamová, 29. July 2016 Kategorie: Hypotéky

V procesu koupě nemovitosti je jednání o poskytnutí hypotéky pro mnoho lidí jednou z nejvíce nepříjemných povinností. Pomoci mohou hypoteční poradci, důležité je ale vybrat toho pravého.

Nechte si poradit

Důležitou informací na úvod je, že služby hypotečního poradce jsou pro klienty bezplatné. Jejich odměna plyne z provize banky, u které dojde k finálnímu podpisu hypotéky. Tímto by měla být zajištěna i jejich nezávislost, protože nejsou vázaní na konkrétní instituci. 

Mezi hlavní výhody, které vám spolupráce přinese, je pak především jejich odbornost. Orientují se na trhu finančních služeb a pomohou vás nasměrovat tam, kde to bude pro vaše potřeby nejlepší. Měli by také dokázat komplexně vyhodnotit vaši finanční situaci a podle toho pomoci s výběrem vhodných produktů. V tuto chvíli oceníte i jejich vyjednávací možnosti. Často dokáží pro klienta zajistit výhodnější podmínky, než které by získal sám při žádosti na přepážce. Poradce zná totiž limity, kam může banka se svou nabídkou jít a při vyjednávání si dokáže více stát za svým. 

Pro nezkušené může být někdy problém zorientovat se v samotné nabídce. I tehdy oceníte zkušeného poradce, který vám vše vysvětlí včetně případných poplatků a pomůže s vyřízením potřebných dokumentů. Na závěr vám doporučí vhodné pojištění, abyste byli schopni za každé situace splácet vaše závazky a nedostali se do finančních problémů.

Důvěřuj, ale prověřuj

Co platí jinde, platí u peněz dvakrát tolik. Obzvlášť jedná-li se o milionové částky, které se s hypotékou přirozeně pojí. Výběru hypotéčního poradce proto věnujte dostatek pozornosti. Poptejte se na zkušenosti rodiny či známých nebo se alespoň pokuste zjistit reference na internetu. Dejte i na vlastní intuici, a pokud byste měli pocit, že jste do něčeho tlačeni, zpozorněte a nechce si dostatek času na rozmyšlenou. 

Ujistěte se také, zda se jedná skutečně o nezávislého hypotéčního poradce a ne o bankovního poradce konkrétní instituce. Své služby vám budou nabízet i finanční poradci. Ti vám sice mohou také pomoci, ale při takto důležitém rozhodnutí je lepší spoléhat na specialisty.

Zdroje: www.mesec.cz, www.kfp.cz, www.7team.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty