Nový zákon o spotřebitelském úvěru upravuje hypotéky

David Makovský, 12. October 2016 Kategorie: Hypotéky

Prvního prosince letošního roku vstupuje v platnost nový zákon o spotřebitelském úvěru, který přináší řadu novinek a změn. Novinky by se měly dotknout možnosti předčasného splacení hypoték, upravena by měla být pravidla pro tzv. mikropůjčky nebo by měli být zpřísněny podmínky podnikání v této oblasti. Zákon primárně zvyšuje ochranu spotřebitele.

O novém spotřebitelském zákoně se poměrně dlouho mluvilo, než byl schválen v konkrétní podobě. Ministr financí Andrej Babiš prohlásil: „Novým zákonem chceme zamezit současnému stavu, kdy velké množství domácností a jednotlivců čelí exekucím, dluhům a neschopností je splácet.“

Jaké novinky nám tedy přináší?

► Předčasné splacení hypoték

Při předčasném splacení hypotečního úvěru si bude moci poskytovatel účtovat pouze účelně vynaložené náklady, které mu v souvislosti s dřívějším splacením vzniknou. Nehrozí vám tedy žádné sankce, pokud se rozhodnete úvěr splatit předčasně.

Navíc každý rok, měsíc před výročím uzavření smlouvy bude možné splatit zdarma až 25 procent hypotéky.

► Strop na pozdní splátky

Novela zákona o úvěru nastavuje strop na sankce při nesplácení. Smluvní pokuta může být maximálně 0,1 procenta z dlužné částky za každé den prodlení. Pokuty a penále také nesmí překročit hranici 50 procent dlužné částky, nejvíce však 200 tisíc korun. Zákon dosud tyto limity nestanovoval.

Každý musí být prověřený

Zákon poskytovatelům půjček přímo nařizuje pořádně posoudit, zda je spotřebitel svůj závazek schopen splácet. Pokud posouzení neprovedou, bude smlouva od samého počátku neplatná a spotřebitel tak splatí pouze jistinu.

„Díky novým opatřením by již nemělo docházet k současné praxi klamání a zneužívání spotřebitelů, která se děje u nebankovních poskytovatelů,“ zdůrazňuje přínosy nové úpravy Andrej Babiš. 

Prověření se bude týkat půjček jakékoliv částky, to znamená i mikropůjček do 5000 korun. Podle starého zákona mohl tuto půjčku dostat úplně každý. Nyní by mělo dojít k výraznému zlepšení kvality služeb a ochrany spotřebitelů, jelikož peníze už nedostanete jen tak.

Dohled ČNB

Vše bude zabezpečeno sjednocením licencování a dohledem pod Českou národní bankou. Česká národní banka bude mít nově dohled nad celým finančním trhem. Ministerstvo financí si myslí, že je to velmi systematické opatření a věří, že to bude mít za následek zkvalitnění tohoto dohledu. Díky těmto změnám by měl výrazně klesnout počet firem, které nabízí půjčky. A to z desítek tisíc na pouhé desítky či stovky.

Zdroje: www.hypoindex.cz, finexpert.e15.cz, www.zakonyprolidi.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty