Banky přichází s hypotečními novinkami, celková zadluženost lidí roste

David Makovský, 19. September 2016 Kategorie: Hypotéky

Jednotlivé banky přichází s nabídkou nových hypotečních úvěrů. Snaží se nalákat nové klienty v rámci konkurenčního boje mezi bankami. Že se jim to daří, podtrhuje fakt, že české domácnosti dluží bankám už 1,377 bilionu a tato částka každým měsícem stoupá.

Banky se snaží vyjít žadatelům vstříc

Rekordně nízké úrokové sazby a současně příznivá ekonomická situace způsobují, že se lidé stále více zadlužují. Ve většině případů proto, aby si pořídili byt či dům nebo opravili svou stávající nemovitost. Banky proto přicházejí s novými hypotečními produkty, které jsou aktuální pro momentální situaci na českém trhu. Klienti stojí v první řadě o co nejnižší úrokovou sazbu.

V rámci konkurenčního boje můžeme na trhu nalézt i nulový úrok. To zní sice pěkně, ale je zde několik podmínek - především musíte mít na účtu částku rovnající se hodnotě nesplacené hypotéky.

Trendem se staly také mnohaleté fixace, například na osm nebo deset let, které zajistí neměnné a nízké splátky na delší období. Klienti stojí i o možnost refinancování hypotéky nebo o flexibilnost úvěru. Stále více bankovních domů proto nabízí například odklad splátek už na samém začátku splácení.

Před sjednáním hypotečního úvěru si nejprve důkladně projděte všechny nabídky jednotlivých bank a rozhodujte se důsledně. Některé produkty sice mohou být na první pohled lákavé, ale ve výsledku se vám nemusí vyplatit. Nebojte se osobní schůzky a ptejte se na všechno, co vás k hypotéce zajímá. Aktuálně banky bojují o každého klienta, takže se vám pokusí ve všem vyhovět.

Češi dluží bankám rekordní sumu

Dluhy českých domácností v červenci vzrostly na více než 1,377 bilionu korun. To bylo o 8,8 miliardy více než v červnu. Meziročně se pak dluhy zvýšily o 82 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnila Česká národní banka. Proti červnu vzrostla i zadluženost podniků. „Nízká nezaměstnanost a rostoucí mzdy stále podporují domácnosti v investicích do nemovitostí. Právě úvěry na jejich pořízení, zejména hypotéky, stojí především za růstem zadlužení českých domácností u bank,“ uvedl vedoucí oddělení auditorských služeb pro sektor finančních institucí PwC ČR Marek Richter.

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Zdroje: zpravy.aktualne.cz, ekonomika.eurozpravy.cz, byznys.ihned.cz, www.cnb.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty