ČNB zpřísňuje podmínky pro hypotéky, dotkne se to i investičních bytů

David Makovský, 27. September 2016 Kategorie: Hypotéky

Kdo si bude chtít pořídit vlastní bydlení na 100 procentní hypotéku, od října má smůlu. Banky totiž budou moci poskytnout hypotéku jen do výše 95 procent ceny nemovitosti. Změny prosadila Česká národní banka, které také upravila podmínky pro žadatele o hypotéku na tkz. investiční byt.

Banky a stavební spořitelny od října nebudou moci poskytovat úvěry na bydlení na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Výrazně uvolněné standardy při poskytování hypoték jsou podle centrální banky rizikem pro finanční stabilitu.

Stoprocentní hypotéka je riziková jak pro banku, tak pro klienta, což se projeví hlavně ve chvíli, kdy se zvýší úroky a navíc klesnou ceny nemovitostí. Pokud by se klient dostal do problémů a hrozil by i prodej nemovitosti, mohla by nastat situace, kdy prodejní cena nemovitosti ani nepokryje dluh vůči bance.

Většina finančních orgánů toto doporučení přijala s klidem, neboť hypotéku, která je úplně zajištěná nemovitostí, si pořizuje opravdu malý podíl klientů. „Zájem o stoprocentní hypotéky byl minimální a ani v současné chvíli nezaznamenáváme změnu tohoto trendu,“ řekla mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Maximální limit pro výši hypotéky bude od října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od dubna 2017 pak 90 procent.

Konec investičních bytů?

Dalším doporučením centrální banky je snížení maximální hypotéky na investici do nemovitostí. Zájemci by měli dosáhnout v krajních případech maximálně na 60 procent hodnoty nemovitosti, ve většině případů to ale bude sotva polovina. „Lidé, kteří si řeknou, že si koupí byt za účelem jeho pronajímání, nebudou relativně slušně bonitní a nebudou mít vyšší příjmy, na takový byt nedosáhnou,“ vysvětluje Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance.

Podle odhadů by mělo dojít v příštím roce k poklesu hypoték na investiční bydlení v řádu asi dvaceti procent, ve velkých městech to může být daleko více. ČNB se svými opatřeními snaží předejít případnému přehřátí trhu s nemovitostmi. Chce proto získat více pravomocí vůči bankám. Její žádosti dosud fungovaly na bázi doporučení. Teď ale pro ně ČNB hledá oporu v zákoně. O jeho přesné podobě jednají zástupci ministerstva financí, ČNB a České bankovní asociace.

Pokud přemýšlíte o investici do nemovitosti, možná máte poslední čas to udělat. Hypotéky jsou na rekordně nízké úrovni a nabídka bytů stále je, i když je jich čím dál tím méně.

Zdroje: byznys.lidovky.cz, zpravy.aktualne.cz, www.hypoindex.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty