Při problémech se sousedy pomůže občanský zákoník

Kateřina Halamová, 1. December 2016 Kategorie: Rady

Zatímco vysněné bydlení si můžeme vybrat, sousedy, kteří žijí v jeho okolí bohužel ne. Každý, kdo někdy zažil sousedské hádky, potvrdí, že dokáží život pěkně znepříjemnit. Při řešení většiny problémů však může pomoci občanský zákoník.

Když nepomůže dohoda, nastupuje zákon

Pokud nebydlíte na samotě, problémy se sousedy vám hrozí téměř vždy. Pravděpodobně budou jiného rázu, bydlíte-li v panelákovém bytě nebo v domku se zahradou, nepříjemné jsou ale vždycky stejně. Není asi nutné připomínat, že primární snahou by mělo být udržení dobrých vztahů a problémy bychom měli řešit v klidu a po vzájemné domluvě. Bohužel ne vždy to je možné a pak už zbývá pouze opora v zákoně, konkrétně v občanském zákoníku.

Zjistíte-li proto, že jste z nejrůznějšího důvodu poškozováni na vašich právech a veškeré snahy o domluvu selhaly, neváhejte a obraťte se na příslušný orgán státní správy. Tím je většinou obecní či městský úřad, případně úřad městské části. Někdy pomůže též stavební úřad nebo krajská hygienická stanice. V krajních případech se však budete muset vždy obrátit na soud.

Jaké spory se řeší nejčastěji?

Mezi nejčastějšími problémy, které se mezi sousedy vyskytují, je vzájemné rušení hlukem. Není důležité, jestli se jedná o hlasitou hudbu, křik dětí, štěkot psa nebo hluk ze sekačky či cirkulárky. Důležitým parametrem je, zda se tak děje v míře nepřiměřené místním poměrům a nedochází tak k omezení běžného užívání pozemku. Stejné pravidlo platí i v případě zápachu plynoucího z kouře, ať už jde o pálení biologického odpadu na zahradě, nebo pokuřování cigaret na balkoně pod vámi

Další oblastí, kde často dochází k rozmíškám, jsou sousedící zahrady. Pokud vás obtěžují větve sousedova stromu přesahující k vám do zahrady a ten je ani po vašem upozornění v přiměřené době neodstraní, jste oprávněni je ve vhodnou roční dobu a šetrným způsobem ořezat. Plody, které na vaši zahradu spadnou, můžete posbírat, pokud jsou ale doposud na stromě, musíte jejich vlastníkovi umožnit vstup na vaši zahradu, aby je mohl očesat. Stejné pravidlo platí i v případě jiných věcí, které se omylem dostanou na váš pozemek, případně zaběhnutých zvířat – vždy musíte jejich majiteli danou věc vydat nebo mu umožnit, aby si ji nalezl a odnesl sám. Pokud však při tom dojde k poškození vašeho majetku, máte právo požadovat náhradu

Zdroje: www.ochrance.cz, bydleni.idnes.cz, www.zakonyprolidi.cz, www.mesec.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty