Jak ochránit nemovitost před požárem

Kateřina Halamová, 22. June 2016 Kategorie: Rady

S teplými letními dny roste nebezpečí vzniku požárů. Měli bychom se proto zamyslet, jestli jsme v našich domovech v bezpečí. Nejlepší ochranu, ve chvíli kdy požár vypukne, přináší detektory kouře a plynu, které již zachránily řadu lidských životů.

Kdo by si měl hlásič pořídit

Jedná se o jednoduché zařízení, které nás na základě detekce kouře upozorní na hrozící nebezpečí. Od roku 2008 je jeho instalace povinná ve všech novostavbách a také ve starších domech, které prošly výraznou stavební rekonstrukcí. Pořízení takového systému by však měli zvážit všichni majitelé nemovitostí, jelikož pořizovací náklady nejsou nijak zdrcující a ochrana, kterou vám takový přístroj poskytne, může být doslova k nezaplacení.

Jaké máme při koupi možnosti 

Druhů zařízení, ze kterých můžete vybírat, je na trhu více. Základní rozlišení je možné podle způsobu, jakým vás na vzniklý požár upozorní. Ty nejjednodušší spustí při detekci zvukový a světelný alarm, který vás upozorní na hrozící nebezpečí, ale v případě, že nejste právě přítomni v dosahu, o požáru se nedozvíte. Tento nedostatek řeší detektory, které jsou navíc vybaveny radiovým vysílačem. Při zachycení požáru vás dokáží upozornit skrze mobilní telefon, i pokud jste právě mimo domov. Nejdokonalejší variantou je pak napojení na bezpečnostní agenturu, která dokáže reagovat i v případě, kdy jste na dovolené nebo nemáte mobilní telefon právě u sebe.

Rozhodovat se můžete také podle způsobu detekce. První variantou je opticko-kouřové zařízení, které se spustí ve chvíli, kdy se k němu dostane kouř. Jedná se o spolehlivou ochranu, která ale může mít své limity v příliš prašném prostředí, jako jsou dílny, sklepy či koupelny. Druhou možností jsou ionizační detektory, které reagují na pokles vodivosti vzduchu, ke kterému při požáru dochází. Jejich instalace se nedoporučuje v místnostech, ve kterých se pracuje s těkavými látkami nebo kde je zvýšená vlhkost (koupelna, kuchyň). Třetí variantou je teplotní hlásič, který reaguje na rychlé změny teploty.

Kam hlásič naistalovat

V prvé řadě je důležité říci, kterým místům bychom se rozhodně měli vyhnout. Jedná se prostory, ve kterých dochází ke snížené cirkulaci vzduchu, jakou jsou vrcholy sedlových střech či rozhraní stěny a stropu. Škodlivá je i přílišná cirkulace například v blízkosti ventilace nebo nad topením. Dalším rizikem jsou místa se zvýšeným výskytem prachu, vodní páry, cigaretového kouře nebo výparů z aut

Vhodné umístění je pak v místech, kde je nejpravděpodobnější vznik požáru (sporáky, krby, elektronika,…). Snažte se také o instalaci v prostředku místnosti, kde je šance na včasnou detekci nejvyšší. Určitě nezapomeňte na ložnici, jelikož v průběhu spánku není kouř cítit a pomoc detektoru může být tím pádem značná.

Zdroje: www.ireceptar.cz, www.cahd.cz, www.ceskereality.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty