5 jednoduchý triků, jak udržet pavouky za zdmi našich domovů

Kateřina Halamová, 11. October 2016 Kategorie: Rady

Přicházející chladné dny lákají do našich domovu i mnohé nezvané návštěvníky. Pokud patříte k těm, kterým pavouci a jiný hmyz nepřináší žádné zvláštní potěšení, máme pro vás několik zajímavých tipů, které vám je pomohou udržet venku.

Vsaďte na prevenci

Ačkoliv patří pavouci mezi nejužitečnější hmyz vůbec, na jejich popularitu to nemá příliš velký vliv. Mnoho lidí jde dokonce tak daleko, že neváhají proti osminohým tvorům zakročit tím nejnekompromisnějším způsobem. Pokud se vám takové řešení příčí a přesto nechcete s pavouky sdílet váš byt, zkuste nejdříve nasadit preventivní opatření. Možností je hned několik. 

► Začněte u venkovních zdí. 

Pokud je to možné, odstraňte z fasády a její blízkosti veškerou vegetaci. Pokud máte dům porostlý břečťanem nebo si zakládáte na květinových záhoncích přímo pod oknem, počítejte s tím, že se zvýší i množství hmyzu v domě. A kde je hmyz, tam jsou pavouci. 

Podobné je to i v případě venkovního osvětlení. Nasvícená fasáda sice hezky vypadá, světlo ale láká různé mušky, které pak mají velmi snadný přístup k vám domů… a tam si na ně s chutí počíhá právě pavouk. 

► Utěsněte všechny otvory

Vyplývá to již z výše řečeného a vy můžete zajít v prevenci ještě dál. Pokuste se zamezit přístupu nejen pavouků, ale i jiného hmyzu pomocí utěsnění všemožných otvorů. Samozřejmostí jsou ochranné sítě v oknech, dále zkontrolujte těsnění oken a dveří a v případě potřeby si pomozte různými tmely. Nezapomínejte ani na komíny či ventilaci, kam můžete použít speciální síťky pro tyto účely. 

► Udržujte čistotu

Pravidelným úklidem znepříjemníte pavoukům jejich poklidný život ve stinných koutech vašich domácnosti. Nezapomínejte ani na hůře dostupná místa pod postelemi a skříněmi

► Co lidem voní, pavouci nesnáší

Využijte toho, že pavouci nesnáší mnoho vůní, které nám vůbec nevadí. Vsadit můžete například na mátu, eukalyptus, skořici, citrusy nebo ocet. Stačí namíchat jednoduchý roztok z vody a vonných olejů, který rozprášíte na rámy oken a dveří a místa, kde se pavouci často vyskytují. Někdy postačí potřít tato místa i rozkrojeným citronem nebo kokosovým olejem. Další možností je rozmístění kaštanů, jejichž vůně je pro pavouky taktéž nepříjemná. Stejný efekt prý mají i listy rajčete

► Když babské rady nestačí

Někdy je však situace natolik vážná, že si sami nevystačíte. Pokud se vám pavouci rozmnožili do takové míry, která je již velmi nepříjemná, pozvěte si odborníka na dezinsekci, který vaši situaci vyřeší. Přítomnost velkého množství pavouků totiž může značit i další problémy. Je možné, že váš byt zamořili i jiní škůdci, které zatím ani nevnímáte a pavoukům slouží jako snadný zdroj potravy. 

Zdroje: www.ekoista.cz, cs.wikihow.com, www.novinky.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty