7 způsobů, jak udržet mír se sousedy

Kateřina Halamová, 16. August 2016 Kategorie: Rady

Také závidíte hrdinům z oblíbených seriálů Přátelé či Teorie velkého třesku výborné sousedské vztahy bez náznaku konfliktů? Pokud máte se svými sousedy spory, pokuste se o udržení smíru pomocí následujících rad.

1. Vychladněte

Představte si modelovou scénu: přijíždíte po náročném pracovním dni domů a váš soused zaparkoval na vašem parkovacím místě. Opět. Odolat nutkání řešit situaci okamžitě na místě je jistě těžké, ale pokud s vámi právě cloumá vztek, můžete říci věci a jednat tak, že by vás to později mohlo mrzet. Proto je lepší nejdříve vychladnout a uklidnit se a pak situaci konstruktivně vyřešit.

2. Ujasněte si, co po sousedovi požadujete

Před tím, než se pustíte do řešení sporu, si ujasněte, co je pro vás vlastně uspokojivým řešením. Požadujete, aby vás soused nerušil přílišným hlukem? Definujte konkrétní pravidla – například do jaké hodiny jste ochotni větší hluk tolerovat. Vysvětlete mu, co vám vadí a proč a zkuste najít společný kompromis. 

3. Nezapojujte do sporu ostatní sousedy

Někdy může být obtížné nepostěžovat si na problematického souseda ostatním obyvatelům domu, ale zkuste se tomuto vyvarovat. Vzniklé pomluvy pak mohou situaci ještě zhoršit a přilévají zbytečně olej do ohně. 

4. Nechte sousedům vzkaz

Někdy může být řešením sepsat vaše požadavky na papír. Můžete si v klidu rozmyslet, co vlastně chcete sousedům sdělit, a ovlivnit tak celkové vyznění, což se někdy v osobním kontaktu pod vlivem emocí nemusí podařit. Je tedy vyšší šance, že se vyhnete případné hádce. Pokud je to jen trochu možné, zanechte pod vzkazem svůj podpis a anonymní verze nechce jen na skutečně vyhrocené situace, kdy pociťujete ohrožení.

5. Promluvte si

I když jste napsali dopis, stejně je lepší probrat věci následně i osobně. Jedině tak můžete najít společné řešení vašeho problému. Výhodou je, že sousedé již nebudou vašimi požadavky zaskočeni a mohou se na setkání připravit.

6. Neřešte vše naráz

Pokud máte stížností více, omezte je na maximálně tři požadavky a předkládejte je v pořadí podle jejich závažnosti. Pokud je hlavním problémem, že vás ráno budí štěkot jejich psa, není v tu chvíli zas až tak důležité, že nechávají na společné chodbě nepořádek. 

7. Hledejte řešení

Pokuste se vždy nalézt společné řešení dříve, než bude nutné přistoupit k radikálnějšímu řešení sporu. Voláním policie nebo řešením sporu právní cestou můžete situaci spíše zhoršit a v určité fázi i zbytečně vyhrotit. 

Zdroje: www.Trulia.com

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty