7 přírodních receptů pro čistou domácnost

Kateřina Halamová, 29. June 2016 Kategorie: Rady

Pro udržení pořádku a získání zářivého lesku je řada z nás schopna udělat cokoliv. Stále více lidí ale odmítá nadále využívat přípravky plné drsné a páchnoucí chemie, pomocí které navíc zamořujeme naši domácnost zdraví škodlivými toxiny. Jejich nahrazení je přitom tak jednoduché a leží často na dosah ruky – mezi běžně používanými surovinami, které naleznete v domácnosti každého z nás. Nemusíme pak ani zmiňovat, že takové řešení je nejen účinné, ale i daleko lacinější, což vám jistě potvrdí i vaše babičky!

1. Pasta na připáleniny

Použití: ideální pro litinové či smaltové pánve a hrnce
Suroviny: 2 ½ šálku jedné sody + 1 ½ šálku soli + 2 lžíce vinného kamene (tzv. kypřící prášek bez fosfátů, který seženete v prodejnách zdravé výživy)
Smíchejte všechny suroviny dohromady a uschovejte do nádobky se šroubovacím víčkem. V případě potřeby naneste na znečištěnou pánev nebo hrnec, pomocí trochy vody vytvořte krémovou pastu a pomocí houbičky na nádobí se jednoduše pusťte do práce. Poté důkladně omyjte a osušte. Před použitím doporučujeme vyzkoušet na malé ploše, aby nedošlo k poškození vašeho nádobí.
Jak to funguje: Kyselost přípravku pomáhá rozpustit nečistoty a příznivý účinek má i abrazivní charakter použitých surovin. 

2. Ledničkový deodorant

Použití: čištění a odstraňování pachů z ledniček 
Suroviny: 2 díly teplé vody + 1 díl octa + citronová kůra nebo silice
Nalijte vodu a ocet do lahvičky s rozprašovačem a přidejte citronovou kůru. Poté důkladně protřepte a je hotovo. Přípravek stačí nanést na všechny povrchy útrob vaší ledničky, nechat chvíli působit a následně omýt vlhkým hadříkem. Před vrácením potravin nezapomeňte police důkladně vysušit.
Jak to funguje: Kombinace teplé vody a octa uvolňuje skvrny a odstraňuje zápach. Ocet má navíc antibakteriální účinky, které jsou velmi prospěšné. Bát se nemusíte ani jeho štiplavého zápachu, který po vysušení zmizí a zůstane jen svěží citronová vůně.

3. Koupelnový čistič

Použití: vany, sprchové kouty, dlaždice 
Suroviny: 2 díly jedlé sody + 1 díl soli + 1 díl sody na praní
Všechny suroviny smíchejte dohromady a nasypte na navlhčený povrch, který chcete vyčistit. Po pěti minutách omyjte hrubým kartáčem a opláchněte vodou. 
Jak to funguje: Použité ingredience pomohou při mechanickém odstranění nečistot.

4. Leštidlo na podlahy

Použití: podlahy z tvrdého dřeva 
Suroviny: ½ šálku octa + 3,7 l teplé vody + 2-3 kapky pomerančové nebo citronové silice 
Vše smíchejte v kbelíku a vytřete důkladně podlahu. A to je vše. 
Jak to funguje: Kombinace octa a citrusové silice vytváří úžasný lesk a vůni, ocet navíc dezinfikuje a pomáhá odstranit nečistoty bez poškození povrchu dřeva.

5. Univerzální čistič

Použití: kuchyňské linky, desky stolů, police 
Suroviny: citrusové slupky + ocet 
Slupkami z citrusů naplňte libovolnou větší sklenici do její poloviny a následně zalijte octem až po její okraj. Poté zakryjte víkem a nechte na chladném a tmavém místě 2 týdny louhovat. Následně slijte a nalijte do lahviček s rozprašovačem. 
Jak to funguje: Ocet funguje jako přírodní rozpouštědlo, citrusové slupky pak mají odmašťující účinky. Vůni můžete podle libosti ovlivnit zvoleným ovocem – vyzkoušejte i méně obvyklé citrusy jako grep či limetku.

6. Leštidlo na nábytek

Použití: dřevěné plochy nábytku či svítidel 
Suroviny: 1 díl citronové šťávy + 2 díly olivového oleje 
Šťávu s olejem smíchejte v malé mističce a naneste na nábytek hadříkem z mikrovlákna. Následně vyčistěte povrch krouživými pochyby. 
Jak to funguje: Je načase si uvědomit, že olej a ocet najdou společně i jiné využití, než v zálivce na salát. Jejich leštící účinky vás totiž mile překvapí a to i u choulostivých povrchů. 

7. Prostředek na mytí skel

Použití: okna, zrcadla 
Suroviny: 2 šálky vody + ½ šálku octa + ¼ šálku čistého lihu + 1-2 kapky citrusové silice 
Vše smíchejte v lahvi s rozprašovačem a důkladně protřepte. Naneste na hadřík z mikrovlákna nebo noviny a naneste na čištěnou plochu. Doporučujeme nepoužívat v horkém přímém  slunci, aby nedocházelo k rychlému vysychání před vyleštěním a vzniku skvrn.  
Jak to funguje: Jedná se o přírodní variantu chemických modrých přípravků, které obsahují mimo jiné čpavek, formaldehyd či bělidla. Jeho účinek je přitom minimálně srovnatelný díky kombinaci kyselosti, alkoholu a oleje obsaženého v citrusech. Pokud přesto bojujete se vznikem skvrn, zkuste přidat pár kapek kastilského mýdla.

Zdroj: www.trulia.com

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty