Stěhujte se jako profíci

Kateřina Halamová, 29. August 2016 Kategorie: Rady

Čeká vás stěhování do nového a vám se už při pouhém pomyšlení na to, co vás čeká, ježí vlasy hrůzou? Nepodléhejte panice. Vše se dá zvládnout, a pokud nepodceníte přípravu, budete možná příjemně překvapeni, že to nebylo až tak hrozné.

Plánujte dostatečně dopředu

Stěhování není záležitost, která se dá zvládnout za odpoledne. Proto dostatečně dopředu naplánujte vhodný termín, a to s ohledem na to, abyste sehnali na dané dny dostatek pomocníků. Ideální je začít s přípravami zhruba měsíc dopředu.

Základem je také rozhodnout se, zda se do celé akce pustíte na vlastní pěst pouze s pomocí přátel či rodiny nebo zvolíte služby profesionálů. Ve druhém případě počítejte s větší finanční zátěží, ale nemusí to být tak hrozné, jak se na první pohled zdá. Stěhovací firma vám totiž zapůjčí i balící materiál, krabice a další potřebné pomůcky, které stojí nemalé peníze. S pomocí jejich velkého auta také ušetříte za benzín, jelikož se nebudete muset mnohokrát vracet sem a tam jako v případě běžných osobních aut. O ušetřeném čase a námaze pak není třeba hovořit. 

Než začnete balit

Využijte stěhování ke generálnímu úklidu vaší domácnosti. Projděte každý kus oblečení, knihy, dětské hračky a vše ostatní a vyřaďte vše, co již nemá využití. Uvidíte, že se vám také uleví.

Následně zvažte, kam všechny stěhované věci uložíte. Pokud nevyužijete služeb stěhovacích profesionálů, zajistěte si papírové krabice, přepravky nebo tašky. Dobré je sehnat si i dostatek obalového materiálu jako jsou bublinkaté a strečové folie, ochrany rohů nábytku a další pomůcky, které vám usnadní práci a pomůžou ochránit váš majetek. Dobré je porozhlédnout po specializovaných e-shopech, které nabízí vše potřebné. 

Samotné balení si zaslouží čas

Při samotném balení pak postupujte systematicky místnost po místnosti a začněte tím, co nepoužíváte až tak často. Myslete také na to, že všechny krabice je potřeba dobře označit, abyste zamezili chaosu při vybalování. Budete tak hned vědět, do jaké místnosti se má co nanosit a na jaké krabice dát pozor, skrývá-li se v nich něco křehkého.  

Dobrým pomocníkem na první dny je i sbalená cestovní taška jako v případě dovolené. Budete tak mít po ruce jak hygienické potřeby, tak i oblečení které můžete v první chvíli potřebovat a vyhnete se zmatenému otevírání krabic ve snaze nalézt hřeben či čisté spodní prádlo. 

Vybalováním začíná váš nový život

Na místě samotném pak dobře plánujte. Uvědomte si, že se váš majetek na nějakou dobu zdvojnásobí, jelikož není nic uložené na svém místě a prostor tak zabírá jak nábytek, tak věci, které do něj patří. Vyhraďte si proto místnost či kout, kam budete vše nosit a odtud postupně odebírat, abyste si zachovali dostatečný manipulační prostor. 

Při vybalování pak ukládejte vše rovnou na své místo, abyste si ušetřili čas a měli přehled o aktuálním vývoji situace. Nechte si proto dostatek času a nespěchejte. Čím lépe si nový prostor uspořádáte, tím lépe si bydlení v novém užijete.

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.prozeny.cz, www.chytre-bydleni.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty