Výhody a nevýhody exkluzivní smlouvy s realitní kanceláří

Kateřina Halamová, 16. June 2016 Kategorie: Rady

Pokud plánujete prodej bytu či domu, čeká vás řada důležitých rozhodnutí. Jedním z nich je i typ smlouvy, který zvolíte při spolupráci s realitní kanceláří. Velmi častá je varianta exkluzivního zastoupení jednou vybranou společností, což s sebou nese značné výhody, ale i určitá rizika.

Exkluzivní smlouva je dobrý sluha, ale zlý pán

Asi se shodneme na tom, že cílem prodávajícího je co nejrychleji prodat a to za co nejvyšší cenu. Jak to ale dosáhnout není vůbec jednoduché. Využití pomoci realitních kanceláří je již dnes standardem, proto je důležité věnovat patřičnou pozornost vzájemnému nastavení smlouvy. Jednou z variant je volba exkluzivního zastoupení, kdy je základním principem skutečnost, že přenecháváte dané společnosti výhradní právo na prodej vaší nemovitosti. Nikdo jiný, včetně vás, ji tedy po dobu platnosti nesmí nabízet.

Cílem je prodat rychleji a za více peněz

Hlavní předností této spolupráce bývá především zvýšený servis ze strany realitní kanceláře. Prodej takové nemovitosti má totiž oproti ostatním prioritu, což se projeví na její propagaci. Nulová konkurence ze strany ostatních realitek navíc umožní zachování původní stanovené ceny a nevede ke zbytečnému snižování v důsledku snahy prodat dříve, než se to podaří někomu jinému. Tato skutečnost také zvyšuje důvěryhodnost vaší nabídky – pokud totiž potenciální kupující narazí na více inzerátů týkajících se jedné nemovitosti a to pokaždé s jinou cenou, nepůsobí to zrovna nejlépe. Za určitou výhodu lze označit i vaše pohodlí, jelikož jednáte jen s jedním zprostředkovatelem a máte tak dokonalý přehled o tom, co se s vaší nemovitostí právě děje.

Důvěřuj, ale prověřuj

Aby ale nebyly věci tak jednoduché, i zde se objevují určitá rizika, kterým je dobré věnovat pozornost. Základem je pečlivé vybírání realitní kanceláře, které dáte svou důvěru. Vybírejte podle zkušeností vašich známých nebo se alespoň pokuste sehnat co nejvíce referencí na internetu. Případný laxní přístup nebo neseriózní jednání s klienty může být doslova katastrofou.

Následně si důkladně prostudujte smlouvu, kterou vám daná kancelář předloží k podpisu. Pozornost věnujte především lhůtě, na jakou exkluzivní zastoupení uzavíráte a nikdy nepřistupujte na dobu neurčitou. Ideální variantou je spolupráce v řádu týdnů s tím, že lze smlouvu kdykoliv opětovně prodloužit. Ve smlouvě musí být uvedeny všechny podmínky stanovené odměny, tj. výše provize a další poplatky vč. případné pokuty v případě porušení smlouvy z vaší strany.

Za určitou nevýhodu lze také považovat menší počet potenciálních zájemců, pokud vybraná společnost nemá dostatečně silné pokrytí trhu. Na druhou stranu ale může lépe cílit na konkrétní cílové skupiny.

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.realitnikomora.cz, www.ceskereality.cz
← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty