Jak zajistit bezpečné bydlení pro děti

Kateřina Halamová, 9. June 2016 Kategorie: Rady

Pokud vás v blízké době čeká radostná událost v podobě rozšíření počtu členů domácnosti, zamyslete se v dostatečném předstihu nad tím, jaké nástrahy číhají na malé dítě v „bezpečí“ vašeho domova. Prevence je totiž jediným správným postupem.

Myslete na vše a postupujte systematicky

Při hodnocení rizik vycházejte z tělesné stavby dítěte. Uvědomte si, že krom toho, že jsou maličtí, mají i mnohem křehčí kosti a jemnější pokožku a proto jim poranění a úrazy hrozí mnohem více než nám dospělým. Pro celý byt a dům platí důkladné zabezpečení oken a balkónů, aby nedošlo k vypadnutí. Při dalších bezpečnostních úpravách pak postupujte systematicky místnost po místnosti a neváhejte využít bezpečnostní vychytávky, kterých je na trhu velké množství. Mohou to být šikovné záslepky do zásuvek, vrátka na schody, úchyty pro přišroubování nábytku ke stěně, aby nedošlo k jeho převrhnutí či oblé chrániče ostrých hran a rohů. A tím výčet rozhodně nekončí.

Obývací pokoj a kuchyň jako středobod všeho dění 

Asi nejvíce času v prvních letech života stráví váš potomek po vašem boku v obývacím pokoji či kuchyni. Je logické, že vám chce být na blízku a s postupem času i napodobovat činnosti, které zrovna děláte.

V obývacím pokoji dbejte především na to, aby se dítě nikde neuhodilo do hlavičky a to zejména při prvních pokusech o samostatné krůčky. Odstraňte proto všechny ostré předměty a zabezpečte nebezpečné hrany a rohy nábytku. Počítejte také s tím, že se dítě bude chytat všeho co má po ruce a to včetně přečnívajících ubrusů (pozor na horké nápoje na stole) nebo visících kabelů.

V kuchyni pak hrozí zejména opaření. Stačí chvilka nepozornosti a dítě na sebe může stáhnout rozpálenou pánev nebo hrnec plný horké vody. Zvažte proto pořízení bezpečností ohrádky ke sporáku nebo alespoň myslete na to, aby byly rukojeti vždy otočené správným směrem a využívejte především zadní hořáky. Popálení hrozí i u trouby, ačkoliv většina moderních spotřebičů je již vybavená bezpečnostními dvířky. V každém případě zajistěte, aby dvířka nešla otevřít. Další velkou hrozbou jsou rychlovarné konvice. Myslete na to, aby byly vždy mimo dosah malých ruček a to včetně kabelu.

Pád ze schodů nebo vypití kyseliny může mít fatální následky

Dostatečnou pozornost věnujte také místnostem, kde sice netrávíte většinu času, ale o to více mohou být hrozby skryté. Mezi takové prostory patří zejména chodby, komory či koupelny. Zajistěte v dostatečné míře všechna schodiště a to jak shora, tak zezdola, aby nehrozil nepříjemný pád. Uložte také všechny chemikálie včetně léků a čisticích prostředků a to ideálně do zamykatelné skříňky.

Zdroje: www.detstvibezurazu.cz, bydleni.idnes.cz, www.babyonline.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty