Vše, co potřebujete vědět o refinancování hypotéky

David Makovský, 18. April 2016 Kategorie: Hypotéky

V posledních letech se stalo refinancování hypotéky velikým trendem. Možnost nahradit starý úvěr novým s lepšími podmínkami, volí stále více klientů. Díky refinancování můžete mít nižší úrokovou sazbu a splátky, případně i kratší dobu splácení. Jak nejlépe postupovat a na co si při refinancování dát pozor se dozvíte v následujícím textu.

Co je to refinancování hypotéky?

Refinancování hypotéky znamená, že stávající hypotéku jednorázově doplatíme hypotékou novou. Nejčastěji se s tím můžeme setkat při konci fixačního období, kdy banka nabídne klientovi novou úrokovou sazbu. Když už se pro refinancování rozhodnete, je důležité si spočítat, zda se vám tento krok vůbec vyplatí. Je dobré se zorientovat na trhu, zjistit aktuální úrokové sazby a podmínky různých bank. Je možné refinancovat půjčku i u stávající banky. Důležité je banku kontaktovat, říct ji o své situaci a vyžádat si lepší podmínky. Podle toho se můžete rozhodnout, zda v bance zůstanete nebo půjdete jinam.

Kdy o refinancování začít uvažovat?

O refinancování hypotéky je potřeba začít přemýšlet dostatečně dopředu. Ideální doba je pár měsíců před koncem fixace, aby měly banky čas připravit novou smlouvu. Rychlost vyřízení je značně individuální, nejčastěji se pohybuje od dvou týdnů do jednoho měsíce. Momentálně jsou sazby hypoték na historických minimech, takže se hodí tyto výhodné sazby zarezervovat, což jde až na dvanáct měsíců dopředu.

Nezapomínejte ani na ostatní banky

Nebojte se oslovit i jiné banky. Je dobré udělat si přehled o nabídkách jiných bank. Nechte si v každé bance zvlášť udělat návrh na refinancování vaší stávající hypotéky a pak si jen vyberte pro vás nejvýhodnější nabídku. V současné době se banky snaží klienty udržet a bojují o ně, proto se nemusíte bát s bankou jednat. 

Co budu potřebovat od své staré banky?

Pokud se rozhodnete přejít do jiné banky, většinou za vás již vše vyřeší. Jediným dokumentem, který si budete muset od původní banky vyžádat, je písemné vyčíslení zůstatku úvěru. Vhodným refinancováním lze ušetřit i tisíce korun, vše závisí na dobře zvolených podmínkách.

Zdroje: finance.idnes.cz, www.finparada.cz, www.hypoindex.cz, www.kurzy.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty