Jakou délku fixace hypotéky zvolit?

Kateřina Halamová, 26. April 2016 Kategorie: Hypotéky

Ideální délka fixace hypotéky záleží na individuálních potřebách každého jedince či rodiny. Při uzavírání hypotéčního úvěru proto zvažte všechna pro a proti a nenechte se do ničeho tlačit.

Co to vlastně fixace je?

Fixace je jedním z důležitých parametrů při uzavírání hypotéčního úvěru, vyplatí se mu proto věnovat dostatečnou pozornost. Jedná se o volbu období, během kterého se nebude měnit výše úrokové míry, a vy budete platit stejnou měsíční částku. Nejčastějšími možnosti jsou 1, 3, 5, 10 a 15 let.

Krátkodobá fixace

Za krátkodobou fixaci se považují všechny varianty, které jsou uzavřeny na méně než 5 let. Tato varianta je vhodná především pro klienty, kteří v průběhu splácení hypotéky očekávají nepravidelné příjmy a chtějí mít možnost častějších mimořádných splátek, které lze provést vždy při uplynutí sjednané doby fixace. Máte tak možnost častěji snížit dlužnou částku nebo dluh zcela doplatit, což se může hodit v případě, kdy se rozhodnete nemovitost prodat. Úrokové sazby u krátkodobých fixací jsou navíc ještě o něco nižší, než v případě dlouhodobých variant. Za nevýhodu lze považovat nutnost více sledovat finanční trh a mít přehled o aktuálně výhodných nabídkách různých finančních institucí. Počítejte tedy s tím, že budete své hypotéce věnovat více času.

Dlouhodobá fixace

Jak už vyplývá z výše uvedeného, za dlouhodobou fixaci se označují varianty trvající 5 a více let. V současné době, kdy se úrokové sazby hypoték drží na velmi nízké úrovni, tak mnoho lidí volí právě tuto možnost, aby si výhodný úrok zajistili na delší období. Získáte tak především jistotu stejné a neměnné splátky, což výrazně pomáhá například při plánování rodinného rozpočtu

Výrazným úskalím však mohou být sankce, které budete nuceni uhradit, pokud se rozhodnete splatit dluh před uplynutím sjednané lhůty. Pokud u vás dojde k nečekané situaci, kterou může být rozchod, rozvod či úmrtí v rodině, a vy budete nuceni nemovitost prodat, můžete zažít nepříjemné překvapení. Doporučujeme proto zjistit si dopředu, jaké sankce jsou v podmínkách konkrétní nabídky

Jak se rozhodnout?

Jak vyplývá z výše uvedeného, nelze jednoznačně říci, která z variant je lepší. Vždy záleží na vaší konkrétní situaci a osobních preferencích. Zajímavým kompromisem pak může být volba takové hypotéky, při které vám banka umožní i u dlouhodobé fixace možnost mimořádné roční splátky alespoň v omezené procentuální výši celkového úvěru. Taková varianta je však zatím možná jen u úvěrů, které nejsou zajištěny nemovitostí.

Zdroje: www.chytryhonza.cz, www.gpf.cz, www.hypoindex.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty