Průměrná sazba hypoték v dubnu opět klesala

David Makovský, 30. May 2016 Kategorie: Hypotéky

Průměrná sazba hypoték zaznamenala v dubnu další rekord, když poklesla již na 1,94 procenta a ustálila se tak pod hranicí dvou procent, která byla ještě před několika měsíci těžko dosažitelná. V následujících měsících můžeme očekávat další snížení této sazby.

Nejnovější statistika Fincentra Hypoindex za měsíc duben udává hodnotu sazeb na 1,94 procentech, což je nejnižší hodnota, kterou Hypoindex naměřil od roku 2003. Údaje vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování. Hlavním důvodem nízkých sazeb je především silný konkurenční boj o klienty mezi jednotlivými bankami.

Postupné přizpůsobování úrokových sazeb souvisí s informací ze strany centrální banky, že změny v měnové politice nebudou rychlé. Evropská centrální banka je v situaci, kdy si nemůže dovolit zvýšení sazeb, a to především s ohledem na jižní státy, které by nemusely ustát své dluhy a jejich obsluhu. To je i jeden z důvodů, proč nelze vzhledem k provázanosti ČR se zbytkem EU čekat, že by ČNB výrazně zvyšovala úrokové sazby. A to i v případě, že opustí kurzové závazky. 

I když byly úrokové sazby opět rekordní, moc klientů to do bank nenalákalo. V dubnu bylo uzavřeno celkem 9042 hypotečních úvěrů, což je o 333 méně než v předcházejícím měsíci. Celková hodnota těchto úvěrů přesáhla jen těsně hranici 17 miliard korun. Zde je pokles oproti březnu více než 800 milionů.

Trendem na hypotečním trhu jsou dlouhé fixace. Nejoblíbenější zůstávají pětileté, avšak na druhé místo již poskočily ty sedmileté. Banky ale prudce snižují úroky u fixací na 10 let, proto se očekává, že se stanou další oblíbenou variantou. Levnou hypotéku si lidé chtějí udržet co nejdéle, proto není překvapením, že si fixují úrokové sazby na co nejdelší dobu.

Snižování průměrných sazeb hypoték nekončí a dá se očekávat, že v následujících měsících hodnota ještě více klesne. Klienti se tak ještě nějakou dobu můžou těšit z levných hypoték.

Zdroje: finance.idnes.cz, www.hypoindex.cz, byznys.ihned.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty