Otázka pro developery #3: Co si myslíte o současné situaci na trhu?

Magdaléna Jirásková, 27. April 2016 Kategorie: Developeři

Realitní trh především v oblasti developmentu zažívá v současné době velký růst v počtu poptávek, a to především díky rekordně nízkým úrokovým sazbám hypoték. Developeři na tuto situaci musí vhodně reagovat. Zeptali jsme se tedy vybraných společností, co si o současné situaci myslí.

FINEP 

"Ceny nemovitostí v Praze rostou. A zde jsou dva zásadní důvody, proč se tomu tak děje. Prvním důvodem je stále patrnější převis poptávky nad nabídkou, který se bude v dalších letech ještě výrazněji prohlubovat. Ten převis poptávky je dán jak výhodností hypoték (stále nižší a nižší úrokové sazby, které společně s ekonomickým růstem umožňují získat hypotéku více lidem nebo si vzít větší hypotéku) a také tím, že na trhu roste strach z toho, že byty prostě nebudou, protože nebude prostor kde v Praze stavět. 
Dnes Praha a jednotlivé městské části buď nemají jasnou koncepci a pravidla pro rozvoj nebo ostentativně nedovolí stavět nikomu, protože razí myšlenku, že bytů je přeci dost.
Bytů ale, s ohledem na přirozený rozvoj města, dost není a to potvrzují i příklady ze zahraničí. Pro udržitelný rozvoj města je třeba, aby se dlouhodobě obnovovalo alespoň 1 % z bytového fondu. A v Praze je cca 600 tisíc bytů a v roce 2015 se postavilo necelých 6 tisíc bytů a to je už pod tím jedním procentem. 
A druhým důvodem, proč rostou ceny bytů, je růst cen stavebních prací, pozemků a zdražení všech vstupů při realizaci bytových domů.
Pokud vedení Prahy ve velmi blízké době nepřipraví jasnou koncepci rozvoje Prahy, dá ji pravidla, která budou platit (a nebudou se po pár měsících nebo letech měnit) pro všechny, tak Prahu čeká chaos a jednoznačné zdražování bytů, kterých bude na trhu velmi málo. A bude to zákazník, kdo na to bohužel doplatí." 
David Jirušek, tiskový mluvčí developerské společnosti FINEP.

OXES

"Současná situace na trhu je velmi pozitvní. Hypotéky a jejich úrokové sazby jsou na velmi nízké úrovni, ekonomika měla pozitivní až nečekaný růst, a proto lidé v současné době mají zájem řešit své vlastní bydlení." shrnuje situaci Roman Kočvara, spolumajitel OXES, s.r.o.

FIM Group

"Realitní trh zdaleka není stále přesycen, jak se snaží spousta společností klientům vnutit. Nabídka kvalitního bydlení nejvyššího standartu je stále poptávkovým zbožím. Kdyby tomu tak nebylo, proč by se vytvářely stále nové projekty?" říká Zuzana Procházková, Marketing Consultant společnosti FIM Group.

JRD

"Na současném rezidenčním trhu pozorujeme setrvalý růst poptávky po koupi nemovitostí na bydlení i na investici. Tento zájem je ovlivněný především velmi nízkými úrokovými sazbami hypoték a progresí ekonomiky v Česku. Díky těmto přetrvávajícím faktorům ho zatím nezpomalilo ani pozvolné navyšování cen. Registrujeme také zvýšený zájem lidí o koupi úsporného a zdravého bydlení. Naše projekty míváme z 90 % vyprodané ještě před kolaudací." uvádí Jan Řežáb, majitel JRD.

CRESTYL

"Ekonomika roste a s ní i poptávka po bydlení, kancelářích i nákupech. Například v Praze se nových bytů již několik let po sobě staví méně, než kolik se jich prodá. Rezidenční trh se po krizi postupně uzdravuje. Poptávka lidí po nových bytech ale nastartovala rychle a připravit a postavit bytový projekt přeci jen nějaký čas trvá. V konečném důsledku tak mají zájemci o bydlení omezenější výběr. Odráží se to i na cenách nemovitostí, které pozvolně rostou, a předpokládáme, že v mírném růstu budou pokračovat. Obecně chceme rostoucí trend ekonomiky včas podchytit, historicky nejvyšší počet rozestavěných projektů je toho důkazem. Navíc chceme dále pokračovat v expanzi celé skupiny CRESTYL." za celou developerskou skupinu odpovídal Václav Hlavička, Head of Sales department.

Green Property

"Současné oživení na realitním trhu koresponduje s růstem důvěry v hospodářství a v prostředí minimálních úrokových sazeb je poměrně solidní předpoklad v dlouhodobější růst jak residenčního tak i komerčního trhu nemovitostí." dodává Tomáš Karban, partner ve společnosti Green Property, s.r.o.

Kromě developerských společností jsme se opět zeptali také v realitně konzultantské společnosti OFFICE HUNTERS, s.r.o., která se zabývá pronájmy kancelářských a ostatních komerčních prostor. 

OFFICE HUNTERS

"Trh s kancelářemi jede na plné obrátky, stagnace z minulých let je pryč. Spousta projektů se vytahuje zpět ze šuplíku. Developeři objevují stále nové příležitosti kde stavět, takže na nedostatek prostor k pronájmu si skutečně stěžovat nemůžeme." uzavírá svou odpověď Lukáš Veselý, senior konzultant OFFICE HUNTERS, s.r.o.

 

Z odpovědí developerů je jasné, že realitní trh v České republice zažívá vysoký nárůst poptávky, ale důvody, proč není adekvátně uspokojována se napříč celým segmentem různí. 


Přečtěte si také odpovědi developerů na otázky:

← Zpět do kategorie Developeři

Nejnovější developerské projekty