Otázka pro developery #5: Jaké lokality podle vás povstanou z prachu a stanou se lukrativním místem pro život?

Magdaléna Jirásková, 11. May 2016 Kategorie: Developeři

Tentokrát jsme se developerů zeptali na lokality, které v minulosti nebyly příliš zajímavými pro koupi nemovitostí, ale v současnosti se do nich stěhuje více a více nových obyvatel. Jaké oblasti Prahy či Středočeského kraje to podle vybraných developerů jsou se dozvíte v následujícím textu.

CRESTYL

"V Praze lze jednoznačně největší změny očekávat v Libni a Vršovicích. Libeň doposud ve svém vývoji trochu zaostávala za sousedním Karlínem, ale situace se v posledních letech začíná výrazně měnit a je to jednoznačně místo, které má slibnou moderní budoucnost, tak jako si ji v posledním desetiletí vydobyl právě Karlín. Rovněž Vršovice se díky postupné revitalizaci stávají stále lukrativnějšími." říká Václav Hlavička, Head of Sales department v developerské skupině CRESTYL

GREEN PROPERTY

"Předpokládáme, že oblasti v širším centru Prahy s dobrou dopravní dostupností budou stále více vyhledávané. Kromě již v posledních letech vyhledávaných lokalit s rostoucí oblibou jako jsou Holešovice, Bubeneč nebo Karlín, se budou drát více do popředí lokality, kde byly ještě nedávno průmyslové parky nebo sklady, jako jsou Hloubětín, Smíchov nebo Jinonice či Motol." předpokládá Tomáš Karban z Green Property.

OXES

"Spousty lidí, kteří chtějí bydlet ve svém, ale nemají dostatečné příjmy na koupi bytu ve velkých městech, se budou soustředit na města menší, v dosahu do 15 km od těch velkých, s dobrou dostupností. Zde se ceny bytů pohybují podstatně níže." míní Roman Kočvara, spolumajitel developerské společnosti OXES.

JRD

"Současné pražské brownfiledy (Lokality, které jsou nedostatečně využívány, zanedbány popř. je třeba je kompletně regenerovat. Vznikají z bývalých průmyslových, zemědělských či vojenských prostor. pozn. autor), které se v případě dobrého urbanistického řešení a hezké architektury mohou proměnit v nové rezidenční a komerční čtvrti. Jsou to určitě pozemky kolem pražských nádraží Bubny, Žižkov, Smíchov nebo Masarykova nádraží. Nová hezká místa mohou vzniknout také namísto zchátralých továren ve Vysočanech. A atraktivními se určitě stanou lokality, které bude nově obsluhovat chystaná trasa metra D, takže oblast Krče či Libuše. Zde, nedaleko budoucí stanice metra, právě připravujeme náš nový projekt Zelená Libuš." doplňuje Pavel Krumpár, obchodní a marketingový ředitel ve společnosti JRD.

FIM Group

"Centrum metropole, je stále jedním z nejvyhledávanějším místem pro život a možnosti zde stále nejsou zcela vyčerpány." dodává Zuzaná Procházková, marketing consultant ve FIM Group.

DBD Group

"Praha má stále ještě dost zapomenutých koutů a neudržovaných lokalit v současné zástavbě, které by citlivě zasazený developerský projekt mohl pozdvihnout. Žádná zapomenutá čtvrť se už neobjeví, ale mnoho ulic by mohlo vizuálně rozkvést a přinášet potěšení obyvatelům i procházejícím." odpovídá Jiří Hovorka, Managing Director DBD Group.

FINEP

"Praha se musí, aby se rozvíjela, především tzv. zahustit. Není možné, aby donekonečna se rozrůstala do šířky. Dnešní trend evropských velkoměst je zahušťování města, stejně tak i přestavba a revitalizace tzv. brownfields, tedy dřívějších průmyslových areálů.  Nezbytnou součástí rozvoje lokalit je i bezproblémová dopravní obslužnost, stejně tak i dostatek moderní městské infrastruktury v okolí, služeb a v neposlední řadě i prostoru pro aktivní i pasivní odpočinek. Pokud toto lokalita má, tak má šanci být příjemným místem pro život. V plánech FINEPu je takovou lokalitou např. lokalita Malý háj v Praze Štěrboholech." míní David Jirušek, tiskový mluvčí pro společnost FINEP.

AMADET

"Myslíme si, že Praha 7 – Holešovice se do budoucna stane novým pražským centrem. Už nyní jsou ceny za pozemky v této lokalitě velice vysoké." uzavírá Tereza Kročková, architektka developerské společnosti AMADET.

Již tradičně naši otázku týdne uzavírá realitně konzultantská společnost OFFICE HUNTERS. 

"Aspirantem na skokana roku jsou určitě Holešovice, zvýšený zájem pociťujeme i o oblast Libně." dodává Lukáš Veselý, senior konzultatnt v OFFICE HUNTERS, s.r.o.

Jak je z odpovědí patrné, každý developer má na tuto otázku jiný názor. Nejčastěji se však opakují lokality Holešovic, Libeně či Bubeneče. Zajímavou perspektivu mají také tzv. brownfields, tedy pozůstatky předchozí především průmyslové výroby v rámci Prahy, které jsou dlouhodobě nevyužívané. Některé developerské společnosti se již tato území rozhodla regenerovat a vznikají zde příjemné rezidenční oblasti. 


Přečtěte si také odpovědi developerů na otázky:

← Zpět do kategorie Developeři

Nejnovější developerské projekty