Otázka pro developery #4: Jaký odhadujete vývoj trhu s nemovitostmi v tomto roce?

Magdaléna Jirásková, 4. May 2016 Kategorie: Developeři

Tentokrát jsme se zeptali developerů na jejich názor, jaký odhadují vývoj trhu s nemovitostmi v tomto roce. Jejich odpovědi si můžete přečíst níže.

JRD

"Předpokládáme, že v letošním roce poroste poptávka rychleji než nabídka. Lidé jsou motivováni k nákupu nemovitostí velmi nízkými sazbami hypoték a pozvolným nárůstem cen. Ví, že pokud budou koupi bytu nadále odkládat, prodraží se jim. Je totiž pravděpodobné, že navyšování cen bude nadále pokračovat. Zdražování nemovitostí je totiž ovlivněno nejen rostoucí poptávkou, ale také růstem cen stavebních prací a materiálů a úbytkem nových bytů. V Praze se staví méně, což je způsobeno jak nejasnostmi kolem Pražských stavebních předpisů, tak nedostatkem volných stavebních pozemků." otevírá téma Martin Svoboda, výkonný ředitel developerské společnosti JRD.

GREEN PROPERTY

"Předpokládáme růst minimálně o 5% v průměru v oblasti residenčního bydlení. Ve vybraných lukrativních místech Prahy, na kterou se zaměřujeme, předpokládáme i dvouciferný procentuální nárůst cen." říká Tomáš Karban, partner v Green Property.

AMADET

"Vzhledem k prodejnosti od začátku roku, která je u nás výrazně lepší než v předchozích letech ve stejném období, odhadujeme vývoj trhu s rostoucí tendencí." předpokládá Tereza Kročková, architektka společnosti AMADET.

FIM Group

"Předpokládáme, že rok 2016 bude pro realitní trh stále velmi dobrým rokem. Ze základních výzkumů, které naše společnost provedla je situace velmi příznivá."  říká Zuzana Procházková, Marketing Consultant ve společnosti FIM Group.

FINEP

"Růst cen nových bytů v Praze za minulý rok odhadujeme mezi 10 a 15 %. Hlavním důvodem je převis poptávky nad nabídkou. Na jedné straně sílí zájem kupujících, na straně druhé městské části nepovolují téměř žádné nové projekty, protože ve volbách přesvědčovali voliče, že rozvoj města je tabu. To se projevilo již v minulém roce, kdy se dokončilo o 21 % bytů méně, než se prodalo. Pokud se zásadně nezmění koncepce rozvoje Prahy, situace se ještě zhorší. 
Málokdo si uvědomuje, že poslední tři desetiletí byly od roku 1948 stavebně nejslabší. Ten, kdo říká: „Praha nepotřebuje nové byty“ jinými slovy tvrdí, že se máme spokojit s panelákovými byty a činí tak z novostaveb exkluzivní záležitost
Ceny v roce 2015 rostly ve všech kategoriích včetně sekundárního trhu, nejvíce samozřejmě novostavby v atraktivních lokalitách s kvalitní občanskou vybaveností a dobrým dopravním napojením." uvádí za FINEP David Jirušek, tiskový mluvčí developerské společnosti.

OXES

"Domnívám se, že pro developery bude letošní rok jeden z nejúspěšnějších. Lidé mají zájem bydlet ve svém a současná situace na trhu, jim pro to dává nejlepší podmínky."  doplňuje Roman Kočvara, spolumajitel společnosti OXES.

CRESTYL

"Ekonomika roste a s ní i poptávka po bydlení, kancelářích i nákupech. Například v Praze se nových bytů již několik let po sobě staví méně, než kolik se jich prodá. Rezidenční trh se po krizi postupně uzdravuje. Poptávka lidí po nových bytech ale nastartovala rychle a připravit a postavit bytový projekt přeci jen nějaký čas trvá. V konečném důsledku tak mají zájemci o bydlení omezenější výběr. Odráží se to i na cenách nemovitostí, které pozvolně rostou, a předpokládáme, že v mírném růstu budou pokračovat. Obecně chceme rostoucí trend ekonomiky včas podchytit, historicky nejvyšší počet rozestavěných projektů je toho důkazem. Navíc chceme dále pokračovat v expanzi celé skupiny CRESTYL." uzavírá Václav Hlavička, Head of Sales department v developerské společnosti CRESTYL

Naší otázku týdne uzavírá opět realitně konzultantská společnost OFFICE HUNTERS.

"Jsme přesvědčeni, že vývoj bude kopírovat minulý rok, tedy vzrůstající tendence poptávek, zajímavým faktem je, že se vytrácí sezonalita a klienti poptávají kanceláře po celý rok." říká Filip Veselý, jednatel společnosti.

Developerské společnosti čekají, že i tento rok jejich prodeje porostou, stejně tak ale očekávají mírný nárůst cen díky stále vyšší poptávce po nových nemovitostech. 


Přečtěte si také odpovědi developerů na otázky:

← Zpět do kategorie Developeři

Nejnovější developerské projekty