Úrokové sazby hypoték se drží těsně nad 2 procenty, průměrná hypotéka dosáhla rekordní hodnoty

David Makovský, 18. March 2016 Kategorie: Hypotéky

Lednová průměrná úroková sazba opět nepřesáhla hodnoty daleko nad 2 %. Důvodem je sílící konkurenční boj bank o klienty a také dlouhé období nízkých úrokových sazeb na globálních trzích.

Průměrná úroková sazba dosáhla v lednu tohoto roku hodnoty 2,06 procenta, stejně jako v prosinci roku minulého. Hodnota Fincentrum Hypoindexu nadále zůstává pouhou setinu procentního bodu od prolomení dosavadního rekordního minima z května 2015. Podle pohybu nabídkových sazeb bank se dá očekávat, že historické minimum se v nejbližších měsících může opět prohloubit. 

Důvodů ke zlevňování hypoték je několik. Jedná se o odraz sílícího konkurenčního souboje bank o klienty. Chtějí uzavřít co nejvíce nových smluv, než začne platit nový hypoteční zákon, který má zlevnit předčasné splacení hypoték. Na dříve podepsané smlouvy se nová pravidla začnou vztahovat až na konci fixace − tedy při změně úrokové sazby. Pro banky je tak výhodnější získat co nejvíc klientů ještě za současných podmínek. Dalším důvodem je velice dlouhé období nízkých úrokových sazeb na globálních trzích, což bankám umožňuje hypotéky dále zlevňovat. 

Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace, dále zveřejnil informace o výši průměrné hypotéky. Ta poprvé překročila hranici dvou milionů a vyšplhala se dokonce na 2 138 995 korun. Oproti posledním letům je nárůst poměrně značný, ale očekávaný. Nízké sazby hypoték se projevují i na výši půjčené částky a pomáhá tomu i nárůst cen nemovitostí. 

V lednu si lidé sjednaly pouze 5912 hypotečních úvěrů, což je o 3547 méně než na konci loňského roku. Celková hodnota dosáhla hodnoty 12,65 miliardy korun. „Leden byl i letos z hlediska hypoték spíše klidným měsícem. Sazby se prakticky nepohnuly a objemy, které by ještě před 5 lety byly považovány za vysoké, spíše naznačují, že i letos bude leden spíše jen odrazem k vyšším objemům v dalších měsících,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum. 

Zdroje: www.hypoindex.cz; byznys.ihned.cz; www.novinky.cz; www.realitymorava.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty