Byty se stávají nedostatkovým zbožím. Rekordní poptávku nezastavuje ani rychlý nárůst cen

David Makovský, 25. April 2016 Kategorie: Novinky

Realitní trh roste v posledních letech značnou rychlostí. Začíná se to odrážet především na dostupnosti a nabídce nových bytů. Těch je už tak málo, že se developeři obávají, že brzy nebudou mít co prodávat. I přes rychlý nárůst cen bytů se tento trend nepodařilo zvrátit a do budoucna se očekává, že poptávka ještě zesílí. Co je tedy hlavní příčinou tohoto problému?

Důvodů je hned několik

Extrémně nízké hypotéky v posledních měsících zapříčinily, že o ně má zájem stále více klientů. Dále jsou to pak nízké úroky na vkladech v bankách a neposlední řadě růst ekonomiky, který přináší zvyšování platů a snižuje obavy ze ztráty zaměstnání. Ceny rostou především proto, že ubývá developerských projektů. Byty ze zásoby developerů se vyprodávají a nestačí se stavět nové. Největší problém představuje hlavní město, kde díky zdlouhavé přípravě územního plánu a komplikovanému povolovaní nových staveb nemůžou projekty růst.

Za posledních dvanáct měsíců vzrosty ceny bytů průměrně o 11% napříč všemi kraji. Průměrné ceny bytů se tak zvýšily z částky dvou milionů Kč na hodnotu 2,22 milionu Kč. 

“Nárůst cen bytů je důsledkem zvýšené poptávky, která nastartovala na přelomu let 2014 a 2015. Tehdy se totiž opět začaly ve velkém prodávat byty, čemuž pomohly zejména nízké sazby hypoték a pozitivní očekávání vývoje ekonomické situace v ČR. Realitní kanceláře i developerské společnosti se tak dostávají do situace, kdy hlavním problémem není najít kupujícího, ale rozšířit nabídku nemovitostí k prodeji. Ze současného ekonomického vývoje lze navíc předpokládat, že tento stav bude i nadále pokračovat.” komentuje vývoj na trhu Petr Makovský, výkonný ředitel Reality.iDNES.cz.

V loňském roce prodaly developerské firmy v Praze přes šest a půl tisíce nových bytů, za stejnou dobu ale zahájily výstavbu jen necelých čtyř tisíc. Očekává se, že podobný scénář bude i v letech následujících. Dokud banky nepřestanou nabízet nízké úrokové sazby hypoték, růst cen bude nadále pokračovat.

Zdroje: reality.idnes.cz, www.realitymorava.cz, archiv.ihned.cz

← Zpět do kategorie Novinky

Nejnovější developerské projekty