České stavebnictví zaznamenalo pokles, stavebních povolení ale přibývá

Kateřina Halamová, 27. September 2016 Kategorie: Novinky

Statistické údaje napovídají, že se českému stavebnictví nedaří oproti minulému roku právě nejlépe. Došlo k poklesu produkce a menší je i počet zahájených staveb bytů. Na druhé straně dokončených bytů je více než v loňském roce a roste i počet vydaných stavebních povolení. Karta se tedy snad opět obrací.

Úbytek investic i pracovních míst

Podle údajů Českého statistického úřadu došlo v červenci k poklesu stavební produkce meziročně o 16,3 procenta. Pokles byl zaznamenán jak u pozemních staveb, kam patří typicky budovy určené k bydlení, obchodu, školství a další občanské vybavenosti, tak ještě výrazněji u inženýrských staveb, kam můžeme zařadit mosty, podzemní stavby, tunely a podobně. 

Hlavním důvodem je útlum veřejných investic, který souvisí s menším čerpáním financí z fondů Evropské unie. Komplikace přinesly i změny v posuzování dopadů staveb na životní prostředí, což zpomaluje stavbu mnoha projektů. 

Dopady jsou znát na meziročním snížení počtu zaměstnanců v podnicích v tomto oboru s 50 a více zaměstnanci o 2,4 procenta s tím, že evidovány jsou pouze hlavní pracovní poměry a ne různé pracovní dohody. Na druhé straně došlo ke zvýšení průměrné hrubé měsíční nominální mzdy těchto zaměstnanců, a to meziročně o 6 procent. Což je o více než 2 procenta více než v případě průměrné mzdy. 

Blýskají stavební povolení na lepší časy?

Pozitivní skutečností je, že došlo ke zvýšení počtu vydaných stavebních povolení meziročně o 5,2 procenta a vyšší je i orientační hodnota těchto staveb. Ta v letošním roce dosáhla 22,1 mld. Kč, což je o 17,4 procenta více než v roce minulém. Narostl i počet dokončených bytů a to jak v rodinných tak v bytových domech. 

Nárůst byl zaznamenán i v oblasti počtu zahájených staveb bytů v rodinných domech o 14,5 procenta, který je ale bohužel negativně vyvážen snížením počtu zahájených staveb v oblasti bytových domů.

Co přinesou další měsíce, ukáže čas. Faktem je, že v říjnu vstupuje v platnost nový zákon o veřejných zakázkách, který přinese větší prostor pro výběr vhodného dodavatele, což by mohlo podpořit vypsání nových zakázek. 

Zdroje: www.czso.cz, zpravy.aktualne.cz, www.vejvara.cz

← Zpět do kategorie Novinky

Nejnovější developerské projekty