Nekončící problémy s výstavbou nových bytů v Praze

David Makovský, 9. May 2016 Kategorie: Novinky

Přestože je poptávka po nových realitách stále větší, většina developerských společností považuje situaci za zoufalou. Velice dobrá ekonomická situace a levné hypotéky zvyšují zájem o nové nemovitosti, které ale začínají postupně docházet. Zásadní roli v tom hraje legislativa, na kterou nové projekty naráží.

Zájem o nové byty stále roste

V poslední době roste především v Praze zájem o nové nemovitosti. Hlavní důvody, proč tomu tak je, jsme již shrnuli v předchozím článku: Byty se stávají nedostatkovým zbožím. V hlavním městě je důvod ještě jeden. Nové developerské projekty za desítky miliard korun jsou v Praze u ledu, nedaří se je totiž protlačit přes odpor radnic. Výstavba nových projektů je brzděná menším počtem vydávaných stavebních povolení, zdlouhavými povolovacími řízeními a také situací okolo Pražských stavebních předpisů a zpožděním příprav nového územního plánu Prahy.

Chybí jasná pravidla

Především se průtahy při povolování staveb týkají nové rezidenční výstavby. Z průzkumu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) vyplývá, že dle odhadů odborníků a expertů aktivních na českém trhu nemovitostí dojde v Praze ke zpomalení výstavby a dopad na odvětví bude ještě silnější, pokud se nenastaví jasná pravidla a koncepce územního rozvoje. To by se mělo vyřešit novelizací stavebního zákona a schválením nového územního plánu. Respondenti průzkumu vnímají jako nejvýznamnější pozitivní faktor vlivu na realitní sektor domácí ekonomiku, naopak nejsilnějším negativním faktorem je vliv fungování státní správy a samosprávy. 

Povolení pro stavbu projektu trvá i více než osm let!

V České republice platí obecně velmi složitá stavební legislativa. Pokud se developer rozhodne postavit nový projekt, potřebuje k němu souhlas více jak čtyřiceti úřadů a doba k povolení trvá v průměru osm let. Například v sousedním Německu je doba výrazně kratší, stavět lze už po třech letech. Logicky se tedy developerům do nových žádostí o územní povolení nechce a čekají na nové předpisy.

Pokud se situace na trhu nezlepší, za pár let se může stát, že developerské společnosti nebudou mít co stavět a nabízet svým zákazníkům. Momentálně je nabídka stále ještě poměrně široká a je z čeho vybírat, ale ceny rychle stoupají vzhůru, takže se nevyplatí příliš otálet a váhat s koupí.

Zdroje: zpravy.e15.cz, byznys.ihned.cz, www.buildingnews.cz

← Zpět do kategorie Novinky

Nejnovější developerské projekty