V Praze vyroste více než 70 tisíc nových bytů

David Makovský, 11. July 2016 Kategorie: Novinky

Developeři chystají v Praze nové projekty, ve kterých by se mělo vystavět více než 70 tisíc nových bytových jednotek. Jedná se o záměr dlouhodobý, do pěti let se počítá s výstavbou 23 tisíc bytů. Díky nárůstu poptávky ale i tato nabídka nebude dostatečná. Nejvíce nových bytů by mělo vyrůst v Karlíně a na Smíchově.

Poptávka po nových bytech i nadále roste, a to hlavně díky stále nízké úrokové sazbě při pořízení hypotéky. V Praze, kde se ročně prodá vůbec největší množství nových bytů, mají developeři velké plány. V projektech, na kterých aktuálně pracují, počítají s více než 70 tisíci novými byty. Vyplývá to ze studie, která analyzovala téměř 500 projektů. Do pěti let by pak mělo vyrůst 23 tisíc bytů. Předpoklad společnosti se v tomto ohledu shoduje s analýzou, kterou si nechal vloni zpracovat Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Podlé té developeři dodají na pražský trh do roku 2020 zhruba 28 až 33 tisíc nových bytů.

Nejvíce bytů vyroste na Praze 5

Největšími rozvojovými lokalitami jsou tradičně velké obvody. Nejvíce nových projektů se dá očekávat v Praze 5, kde se do pěti let chystá zhruba 5300 bytů. Následují Praha 9 (4250 bytů), Praha 10 (3750 bytů) a Praha 4 (3600 bytů). Naopak v Praze 1 se v pětiletém horizontu připravuje jen 130 bytů.

Zhruba čtvrtina z připravovaných bytů vznikne ve velkých projektech, které nabídnou bydlení pro několik tisíc lidí. Klíčovými se pro další rozvoj stanou rozvojové oblasti v širším centru města, které jsou určené k zástavbě.

Ač je Praha místem, kde developeři prodají každoročně nejvíce nových bytů, jejich výstavba zpomaluje. Může za to neochota radnice při schvalování nových projektů a problémy s územním plánem. O těchto problémech jsme psali již dříve. Do budoucna tedy panují obavy, že zásoby bytů dojdou.

Zdroje: byznys.ihned.cz, www.hypoindex.cz, prazsky.denik.cz, www.nasepenize.cz

← Zpět do kategorie Novinky

Nejnovější developerské projekty