Praha nestihne schválit nový územní plán, komplikace čekají především developery

Kateřina Halamová, 24. November 2016 Kategorie: Novinky

Prahu čekají další nepříjemnosti kvůli průtahům, které provází schválení metropolitního územního plánu. Původní plán, který předpokládal jeho dokončení do roku 2020, tak pravděpodobně nebude naplněn a není ani jisté, jak dlouhé konečné zdržení bude.

Odpovědných viníků je více

Důvodů, proč se schválení takto důležitého dokumentu nedaří, je více a stojí za nimi i více viníků. Svůj podíl tak má například rozpad koalice na podzim minulého roku, opakovaná jednání s městskými částmi, která nepřinesla výsledky nebo přístup Institutu plánování a rozvoje (IPR), který tento dokument zpracovává. Tomu je vytýkána především neochota reagovat na chyby, které již déle než rok vytýkají nejen experti, ale i magistrát či Ministerstvo pro místní rozvoj. Situace dokonce dospěla tak daleko, že byl odvolán ředitel IPR Petr Hlaváček, což vyvolalo na straně Institutu značnou vlnu nevole a velká část lidí, kteří na plánu doposud pracovali, se rozhodla odejít s ním. Pokud k tomu skutečně dojde, průtahy budou pravděpodobně ještě daleko větší, než se čekalo. 

Mezi hlavní výtky pak patří především problematika výškové regulace, řešení občanské vybavenosti (školy, nemocnice, silnice apod.) nebo omezení rychlé výstavby v důležitých rozvojových lokalitách a na okrajích Prahy.

Připomínek, které se však očekávají, bude ale podstatně více, hovoří se o počtu okolo 16 tisíc. Jejich vypořádání tak bude trvat několik měsíců a definitivně tak padla šance na schválení dokumentu do roku 2020, jak žádá stavební zákon. Bude tak nutné žádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení termínu, kdy optimistické odhady berou jako reálný termín na dokončení rok 2022

Dlouhé čekání ztrpčuje práci developerským společnostem

Současný vývoj tak dělá vrásky mimo jiné i developerům. Těm život již dlouhou dobu komplikuje zdlouhavý povolovací proces výstavby, který je zapříčiněn zastaralým územním plánem. Minulé vedení města přitom slibovalo nahrazení novým již v roce 2015, což se evidentně nestalo a málokdo si dokázal představit, jak dlouhé toto čekání ve výsledku bude. 

Můžeme tak pouze spekulovat, jaký budoucí vývoj můžeme očekávat. Nyní je průměrná doba potřebná na uskutečnění projektu 8 let, uvidíme, jak se toto číslo bude měnit v průběhu příštích let. 

Zdroje: domaci.ihned.cz, praha.idnes.cz

← Zpět do kategorie Novinky

Nejnovější developerské projekty