Realitní slovník: O - P

Kateřina Halamová, 12. October 2016 Kategorie: Realitní slovník

Praktický nástroj pro všechny, kteří někdy tápou ve výrazech ze světa realit a hypoték. V našem seriálu postupně osvětlíme nejdůležitější pojmy, se kterými se můžete v průběhu prodeje či koupě nemovitosti setkat.

O

Obytná plocha – podlahová plocha obytných místností
Obytná místnost – jedná se o část bytu (zejména obývací pokoj, ložnice, jídelna), která splňuje požadavky vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj č. 137/1998 Sb., tj. že je určena k trvalému bydlení a má alespoň 8 m2; pokud tvoří byt jediná obytná místnost, musí mít podlahovou plochu alespoň 16 m2.
Ocenění nemovitosti – posudek znalce, který vyjadřuje hodnotu nemovitosti. Existuje více „cen“ podle účelu použití (např. tržní, obvyklá, kupní apod.).
Odhadce – odborník, který posuzuje hodnotu nemovitosti. Vychází ze svých znalostí, zkušeností, platných zákonů, předpisů, vyhlášek a cen v daném regionu. 
Osobní vlastnictví – druh vlastnictví, který popisuje skutečnost, že daná nemovitost je majetkem svého vlastníka, který s ním může samostatně nakládat.

P

P.a. – zkratka vyjadřující latinský výraz „per annum“ V překladu znamená „ročně“ či „ za rok“. Používá se u úvěrů či hypoték většinou ve smyslu roční úrokové míry
Parcela – jedná se o pozemek, který je geometricky a polohově určen a je zobrazen v katastrální mapě
Pasivní dům – stavba, která ročně spotřebuje maximálně 15 kilowatthodin na metr čtvereční vytápěné plochy.
PENB (průkaz energetické náročnosti budovy) - slouží jako doklad, že daná budova splňuje požadavky na energetickou náročnost.
Plomba – pokud je nemovitost v katastru nemovitostí označena písmenem „P“, tedy plombou, znamená to, že se s nemovitostí něco děje a do vyřešení těchto změn nelze s ní nelze nijak nakládat.  
Plocha pozemku – celková plocha v m2 a to včetně zastavěné plochy
P.m. - zkratka vyjadřující latinský výraz „per mensem“ V překladu znamená „měsíčne“ či „za měsíc“. Používá se u úvěrů či hypoték většinou ve smyslu měsíční úrokové míry.
Podnájem – stav, kdy nájemce přenechává za úplatu najatou věc. Nelze bez písemného souhlasu majitele. 
Podílové spoluvlastnictví – druh spoluvlastnictví, kdy podíly vyjadřují míru, jakou se spoluvlastníci podílejí na právech a povinnostech vyplývajících z jejich společného práva. 
Pohledávka – právo věřitele na plnění od dlužníka. 
Pojištění – ochrana majetku před nepředvídatelnými událostmi. Rozlišuje se pojištění domácnosti (nábytek, elektronika apod.) a pojištění nemovitosti (stavba).
Potvrzení o příjmech – doklad, který vyžadují banky při schvalování hypotéky. Vystaví jej zaměstnavatel.
Potvrzení o zaplacených úrocích – doklad, který vystavuje finanční ústav, u kterého máte hypotéku. Zaplacené úroky lze odečíst od základu daně a snížit si tak daňovou povinnost. 
Pozemek – část zemského povrchu oddělená od sousedních částí například vymezenou hranicí územní jednotky nebo hranicí katastrálního území.
Provize – odměna za zprostředkování obchodu. Výše bývá určena pevnou částkou nebo procentem z hodnoty obchodu. 
Předkupní právo – předností oprávnění koupit danou věc, pokud ji vlastník prodává. Platí například v případě spoluvlastnictví. 
Předhypoteční úvěr - úvěr poskytnutý na účely, které umožňují jeho pozdější přeměnu na hypoteční úvěr. Zajišťuje prostředky na nemovitost, která v danou chvíli nemůže být zastavena. 
Půdorys - plán, který ukazuje pomyslný řez budovou ve výšce jeden metr nad podlahou. Lze z něj vyčíst konstrukční řešení podlaží, materiál a tloušťky stěn, rozmístění místností, otvory ve zdivu (okna, dveře,…), a vztahy mezi jednotlivými konstrukčními prvky.

Zdroje: cs.wikipedia.org, napoveda.seznam.cz, www.czso.cz, www.prace.cz, www.vyznam-slova.com, www.bezplatnapravniporadna.cz, www.finance.cz

← Zpět do kategorie Realitní slovník

Nejnovější developerské projekty