Realitní slovník: E - F

Kateřina Halamová, 24. August 2016 Kategorie: Realitní slovník

Praktický nástroj pro všechny, kteří někdy tápou ve výrazech ze světa realit a hypoték. V našem seriálu postupně osvětlíme nejdůležitější pojmy, se kterými se můžete v průběhu prodeje či koupě nemovitosti setkat.

E

Elektronická aukce - internetová forma výběrového řízení na dodavatele, kdy jednotliví dodavatelé mohou vzájemně vylepšovat své úvodní nabídky a vyhrát tak zakázku. Přínosem pro zadavatele bývá snížení výsledné ceny nebo vylepšení nabízených podmínek.
Evidence nemovitých věcí – v České republice je využíván katastr nemovitostí jako veřejný seznam. Veškeré změny právních vztahů k nemovitým věcem (např. převod vlastnictví, věcná břemena, zástavní práva, exekuční nařízení) je nutné vždy předkládat příslušnému katastrálnímu úřadu, který provede řízení o změně.
Evidenční číslo – přiděluje se stavbám dočasného charakteru nebo rekreačním objektům, které neslouží k trvalému pobytu. V rámci dané obce jsou jedinečná. 
Exekuce  – nedobrovolný, vynucený úkon na základě např. rozhodnutí soudu, při kterém dochází k zabavení a následnému prodeji movitého i nemovitého majetku nebo práv a následnému zpeněžení veřejnou dražbou. Důvodem je v převážné většině vymožení peněžité částky. 
Exkluzivita  – výhradní právo na prodej nemovitosti. Nikdo jiný, krom vybrané společnosti, ji po dobu platnosti exkluzivní smlouvy nesmí nabízet. 

F

Fixace úrokové sazby  – období, během kterého se nemění výše úrokové sazby hypotečního úvěru, nejčastějšími možnosti jsou 1, 3, 5, 10 a 15 let.
Fond oprav – je základním příjmem společenství vlastníků jednotek. Vytvářejí ho samotní vlastníci těchto jednotek, a to každoměsíčními příspěvky na určený účet podle výše podílu na společných prostorách domu.
Fyzická osoba – každý člověk, odlišuje se dvojí právní způsobilost: právní subjektivita (od okamžiku narození do smrti) a způsobilost k právním úkonům (v plném rozsahu zletilostí, tj. dovršením 18. roku).

Zdroje: www.apcentrum.cz, cs.wikipedia.org, www.reales.cz, napoveda.seznam.cz

← Zpět do kategorie Realitní slovník

Nejnovější developerské projekty