Realitní slovník: G - J

Kateřina Halamová, 6. September 2016 Kategorie: Realitní slovník

Praktický nástroj pro všechny, kteří někdy tápou ve výrazech ze světa realit a hypoték. V našem seriálu postupně osvětlíme nejdůležitější pojmy, se kterými se můžete v průběhu prodeje či koupě nemovitosti setkat.

G

Garsoniéra, garsonka  – malý byt tvořený jednou obytnou místností včetně příslušenství. Označuje se též 1+0 nebo 1+kk.
Geometrický plán – neoddělitelná součást listin, na základě kterých dochází k provedení zápisu do katastru nemovitostí. Jedná se o technický nástroj vyhotovený zeměměřickou činností.

H

Hrubá stavba – holá stavba domu, nosné i nenosné konstrukce bez finálních povrchových úprav. Neexistuje jednotné pojetí, záleží na konkrétní domluvě s dodavatelem.
Hypoteční úvěr, hypotéka  – úvěr, jehož splacení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti, která může být i rozestavěná.
Hypoteční zástavní listy  – dluhopisy vydávané bankami s cílem získat finanční prostředky na poskytování hypotečních úvěrů.

I

Inkaso – nástroj platebního styku; obvykle se jedná o měsíční splátku, kterou si věřitel automaticky strhává z účtu plátce, částka často není stejná, ale každý měsíc se mění (např. platby za telefon).
Insolvence – platební neschopnost, kdy zadlužená osoba není schopna plnit své platební povinnosti.
Insolvenční řízení - zvláštní soudní řízení, jehož předmětem je projednání úpadku a jeho řízení, řeší se podle insolvenčního zákona.

J

Jistina – základní půjčená částka, ze které dlužník platí věřiteli odměnu ve formě úroků.
Jednorázová splátka – splátka mimo řádný splátkový kalendář, kterou je doplacena zbývající část úvěru.

Zdroje: www.finance.cz, www.vyznam-slova.com, cs.wikipedia.org, napoveda.seznam.cz

← Zpět do kategorie Realitní slovník

Nejnovější developerské projekty