Realitní slovník: K - L

Kateřina Halamová, 13. September 2016 Kategorie: Realitní slovník

Praktický nástroj pro všechny, kteří někdy tápou ve výrazech ze světa realit a hypoték. V našem seriálu postupně osvětlíme nejdůležitější pojmy, se kterými se můžete v průběhu prodeje či koupě nemovitosti setkat.

K

Katastr nemovitostí - veřejný soubor údajů o nemovitostech v České republice. Zahrnuje jejich popis, soupis, geometrické a polohové určení a zápis práv k těmto nemovitostem.
Katastrální mapa - státní mapové dílo velkého měřítka. Obsahuje zobrazení hranic katastrálních území, hranic územních správních jednotek, státních hranic, hranic pozemků, obvodů budov a vodních děl evidovaných v katastru a další prvky polohopisu.
Katastrální úřad – úřad, který spravuje katastr nemovitostí.
Katastrální území - jedná se o technickou jednotku, tvoří ji místopisně uzavřený a společně evidovaný soubor nemovitostí. Zpravidla se jedná o obec, kterou může tvořit jedno nebo více katastrálních území.
Kauce - dočasná záloha, která je za ideálních podmínek vratná, nebo se za horších okolností použije na úhradu nákladů. Obvyklé u pronájmu bytů či domů.
Kolaudace - úřední postup, který musí proběhnout před tím, než začne být užívána dokončená stavba.
Kolaudační řízení -  je prováděno stavebním úřadem, který vydal stavební povolení nebo povolil terénní a jiné úpravy. Předmětem zkoumání je, zda byla stavba provedena podle dokumentace ověřené stavebním úřadem a zda byly dodrženy podmínky stanovené v územním rozhodnutí a ve stavebním povolení. Dále zkoumá, zda skutečné provedení stavby nebo její užívání nebude ohrožovat veřejné zájmy, především z hlediska ochrany života a zdraví osob, životního prostředí, bezpečnosti práce a technických zařízení.
Komerční objek– nemovitost určená primárně pro obchodní či kancelářské využití.
Konsolidace dluhů – sloučení více půjček a úvěrů do jedné nové zastřešující půjčky s delší dobou splatnosti a nižším úročením.
Kupní smlouva - soukromoprávní smlouva, která upravuje převod vlastnického práva mezi prodávajícím a kupujícím. V případě nemovitosti musí být písemná a musí obsahovat označení smluvních stran, předmět koupě, kupní cenu, projev vůle prodávajícího převést na kupujícího vlastnické právo a okamžik převzetí nemovité věci. 

L

List vlastnictví - veřejná listina obsahující soupis nemovitostí, které v daném katastrálním území vlastní konkrétní vlastník či spoluvlastníci, a slouží k prokazování tohoto vlastnictví. 
Lodžie - zastropený prostor v budově otevřený do exteriéru. Na rozdíl od balkonu nevystupuje ven z obvodové zdi. 
Loft – zpravidla byt, který vznikl přestavbou nevyužívaných průmyslových objektů. Vyznačuje se velkým prostorem bez vnitřního členění, nezvyklou výškou a velkými okny.
LTV – zkratka anglického „loan to value“. Označuje poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti. Bývá označen číslem, vyjadřujícím procento z ceny nemovitosti, určující maximální výši hypotečního úvěru – př. LTV 80 znamená úvěr v maximální výši 80% z hodnoty nemovitosti. 

Zdroje: cs.wikipedia.org, business.center.cz, www.penize.cz, www.bezrealitky.cz, www.lofty.cz

← Zpět do kategorie Realitní slovník

Nejnovější developerské projekty