Co znamená ekologický dům?

David Makovský, 1. August 2016 Kategorie: Zajímavosti

Stále více lidí se zajímá o možnosti bydlení v energeticky úsporných domech, které dnes tvoří zhruba pět procent rezidenční výstavby. Označení ekologické bydlení přitom využívá stále více developerů a realitních kanceláří. Ne vždy ale splňují všechny požadavky. Co tedy znamená, když se řekne ekologický dům a jaké jsou jeho vlastnosti?

Energeticky úsporné domy jsou hitem posledních několika let. Až desetinu nových bytů dnes nabízejí developeři s nálepkou ekologického nebo zeleného bydlení. Lidé na tyto nabídky slyší, lákají je nižší útraty za energie a šetrnost k životnímu prostředí, proto jsou ochotni zaplatit více. Jenže všechny požadavky splňuje jen několik novostaveb na trhu, u těch ostatních se jedná pouze o zelený marketing.

To by se ale mělo v následujících letech změnit. Podle směrnice Evropské unie by se měly od roku 2020 stavět pouze budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Uvidíme, jak tato změna zahýbe s cenami domů a ekologickým standardem. 

Členění ekologických domů

Úsporné, neboli ekologické budovy, se člení do několika kategorií dle energetické náročnosti na vytápění, zateplení a souladu s přírodou.

► Nízkoenergetické budovy

Nejčastěji se setkáme s nízkoenergetickými budovami, které spotřebují polovinu energie, než standardní budovy. Roční spotřeba pro vytápění je v rozmezí od 20 do 60 kilowatthodin na metr čtvereční. Využívá tkz. rekuperaci tepla, což je zpětné získávání tepla pomocí vzduchotechnické jednotky.

► Pasivní budovy

Dalším typem jsou pasivní domy, jejichž spotřeba energie je pod 15 kWh. Toho se docílí vhodnou konstrukcí, orientací domu, a především izolací a rekuperací tepla. Pasivní domy často využívají jako zdroj energie solární panely nebo větrné turbíny.

► Nulové budovy

Nulové domy jsou extrémem pasivních, jak už název napovídá tak spotřeba energie je nulová. Budova je zcela soběstačná a nepotřebuje žádný přívod elektrické energie.

► Aktivní budovy

Poslední skupinou jsou domy aktivní, s nimi se ale skoro nesetkáme. Zjednodušeně řečeno tyto domy vyrobí více energie, než spotřebují, a ta může být využita například na zahradě nebo zpětně dodávaná do sítě.

Energetický štítek

V současné době jsou všechny novostavby označeny energetickým štítkem, který se uděluje podle několika kritérií. Kromě spotřeby elektrické energie a vody také například podle objemu vyprodukovaných emisí nebo hlučnosti. Podle všech sledovaných ukazatelů se určuje kategorie budovy od A (mimořádně úsporná) až po G (mimořádně nehospodárná). Většina energeticky úsporných novostaveb spadá do kategorie B, se štítkem A je jich na trhu zatím velmi málo. Jedním z důvodů jsou také finance.

Nová zelená úsporám

Pokud byste si svou nemovitost chtěli sami vylepšit, můžete využít program Nová zelená úsporám, který běží pod záštitou Ministerstva pro životní prostředí a jeho cílem je poskytování dotací na ekologickou úsporu budov.

Zdroje: ceskapozice.lidovky.cz, www.aktualne.cz, archiv.ihned.cz, files.nemovitosti-katastr-nahlizeni.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty