Nebojte se stěhování za lepším

Kateřina Halamová, 31. May 2016 Kategorie: Zajímavosti

Určitě znáte rčení, že je lepší vyhořet, než se přestěhovat. Tato s nadsázkou pronášená věta se však u mnoha lidí stává realitou. Češi skutečně nepatří mezi ty, kteří se ochotně a často stěhují a často může být právě tato neochota brzdou ke spokojenějšímu životu.

Závazky jako koule u nohy

Důvodů proč setrvávat na jednom místě může být více. Pro mnoho lidí je zásadní zůstat v pravidelném kontaktu s rodinou a přáteli a mají obavu, že se změnou bydliště dojde ke zpřetrhání vazeb. Dalším častým důvodem jsou závazky v podobě vlastního bydlení a hypotéky. Nejčastějším důvodem, který takové lidi přivede k myšlenkám na stěhování je ztráta zaměstnání a možnost nalézt jej v jiné části republiky. I v tomto případě je však častějším řešením dojíždění na větší vzdálenost nebo přechodné bydlení například na ubytovně, než se vrátí zpět k rodině.

Nejflexibilnější skupinou jsou proto mladí lidé do 30 let, kteří zatím nemají závazky v podobě hypotéky či dětí a bydlí často v pronajatém bytě. Pro takové lidi je představa stěhování za prací nejpřijatelnější. Určitou roli zde hraje i úroveň dosaženého vzdělání – čím vzdělanější člověk, tím bývá ke stěhování otevřenější, jelikož si dokáže spočítat, že se mu taková investice vyplatí.

Zvyk je železná košile

I u této cílové skupiny se však objevuje problém ve chvíli, kdy se rozhodnou pořídit si vlastní bydlení. Často trvají na lokalitě, kde byli zvyklí žít v pronájmu a to i v rámci jednoho většího města. Přichází tak o řadu nabídek, které by lépe odpovídaly jejich potřebám. Tuto skutečnost potvrzuje i Vladimír Zuzák z Home Institute:

„Mnoho zájemců o vlastní byt si například oblíbí některou městskou část, protože zde žili v podnájmu, a pak už se jí drží jako klíště. Lehce tak přehlédnou zajímavější lokalitu, která nabízí rychlejší spojení do centra, bohatší vybavenost službami či krásný park.“

Buďte otevření novým možnostem

Pokud i vy hledáte nové bydlení a stále se držíte lokality, na kterou jste zvyklí, zkuste se na chvíli od této představy oprostit. Třeba budete překvapeni, jaké možnosti nabízí jiná městská část či dokonce jiné město oproti tomu, na co jste byli doposud zvyklí. Dobrým pomocníkem může být podrobný průzkum vzdálenějších lokalit z hlediska infrastruktury, služeb pro děti i dospělé nebo možností pracovního uplatnění. Určitě vám pomůže i sepsání priorit v krátkodobém i dlouhodobém výhledu a nesmrtelný seznam „pro a proti“

Pokud budete otevřeni novým možnostem, ta správná varianta se nakonec určitě objeví a může to být právě díky překonání zbytečného strachu ze stěhování.

Zdroje: www.home-institute.cz, www.hypoindex.cz, www.novinky.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty