Jaké pojištění je nejlepší pro vaši nemovitost?

David Makovský, 6. April 2016 Kategorie: Zajímavosti

Vlastní byt nebo dům je často to nejhodnotnější, co vlastníme. Přirozeně se tedy snažíme tento majetek chránit. Investujeme často vysoké částky do jeho aktivního zabezpečení, ať už se jedná o pořádné zámky nebo kamerový systém. Na co se ale velice často zapomíná, je správné pojištění. To sice nezabraňuje nepříjemným situacím, ale řeší jejich finanční následky.

Jak vybrat ten správný typ pojištění?

Pojištění nemovitosti je jedním z vůbec nejstarších typů pojištění. Jeho počátky souvisejí s nečastější pohromou středověkých měst – požáry nebo povodněmi, které představovaly hrozbu pro středověká obydlí. Častým katastrofám tak města vděčí za vznik velkého množství dnešních světově proslulých pojišťoven.

Co je tedy důležité u pojištění a jaký typ pojistky si vybrat?

Pojištění nemovitostí – Jedná se o nejčastější typ pojištění, který si lidé sjednávají, ale mylně si myslí, že pokryje úplně všechno. Toto pojištění nám pokryje škodu způsobenou na zařízení, které je pevně spojené s naší nemovitostí. Jedná se například o střechu, zdivo, vanu nebo topení. Pojištění nemovitosti je majetkové pojištění, kde pojišťujeme svůj vlastní majetek na takovou částku, za kterou bychom si pořídili majetek nový. 

Pojištění domácnosti chrání veškeré vybavení domácnosti před jeho odcizením nebo zničením. Stejně jako u pojištění nemovitostí, pojišťujeme na částku, která nám vystačí na zakoupení věcích nových. Pod toto pojištění spadá například oblečení, nádobí nebo elektronika.

Pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti - Toto pojištění nás chrání před způsobením škody cizí osobě, kterou může způsobit naše nemovitost. V praxi se jedná například o padající led ze střechy domu nebo vytopení bytu, který je pod námi.

Pojištění občanské odpovědnosti nás chrání před škodou způsobenou v občanském životě třetím stranám. Pro dospělého člověka toto pojištění není nutné, ale stává se důležité v případě, že máme dítě nebo zvíře, které škodu způsobit dokáže.

Při sjednávání pojištění je nejdůležitější správně nastavit pojistnou částku. Musí se jednat o reálnou hodnotu naší nemovitosti, abychom nebyli nemile překvapeni menším obnosem, který bychom při katastrofě obdrželi.

Zdroje: www.hypoindex.cz, www.srovnavac.cz, www.finance.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty