Čína staví nového rekordmana mezi mosty

Kateřina Halamová, 14. October 2016 Kategorie: Zajímavosti

Dejte k sobě čísla 585 metrů, 1341 metrů a 3,6 mld Kč a získáte unikátní stavbu, jejíž výstavba právě finišuje v čínské provincii Kuej-čou. Jedná se o nejvyšší most světa a rozklíčovat výše uvedené údaje tak nebude nic těžkého. Rekordman se tyčí ve výšce 585 metrů, je dlouhý 1341 metrů a jeho výstavba stála v přepočtu více než 3,5 miliardy korun.

Více než půl kilometru nad zemí

Jméno tohoto velikána je Pej-pchan-ťiang a leží v horách na jihozápadě země. Překlenuje údolí, které protéká řeka Pej-pchan a podle čínské veřejnoprávní televize CCTV zkrátí cestu z Liou-pchan-šuej v provincii Kuej-čou do Süan-wej v sousední provincii Jün-nan z pěti na méně než dvě hodiny.

Právě úspora času pro cestující byla hlavním důvodem výstavby. Čína aktuálně věnuje rozvoji infrastruktury značnou pozornost s cílem podpořit zpomalenou ekonomiku. Na stavbě se tak podílelo více než 1000 techniků a inženýrů a celý proces trval přes tři roky. Na začátku září došlo k propojení mostních konstrukcí a slavnostní otevření je naplánováno na konec tohoto roku. 

Další rekordmani

Mosty patří obecně mezi velmi obdivované stavby a při pohledu na ně často není divu. Jejich neuvěřitelné parametry nás nechávají stát v úžasu. Pár příkladů, které hovoří za vše: nejdelší most světa se nachází též v Číně a měří neuvěřitelných 167 kilometrů. Slouží pro automobilovou i železniční dopravu a vlaky po něm jezdí rychlostí až 300 km/h. Dalším rekordmanem je pravděpodobně nejstarší most Pons Fabricius v Itálii. Byl postaven v roce 62 př.n.l. a stále je využíván.

Za zmínku pak stojí i ty nejznámější, které proslavil jejich vzhled nebo umístění. Mezi takové patří bezpochyby Golden Gate Bridge v San Franciscu, Brooklinský most v New Yorku nebo zvedací most Tower Bridge v Londýně. Své místo si ale najde i náš Karlův most, který okouzluje miliony turistů ročně.

Zdroj: ekonomika.idnes.cz, www.tydne.cz, magazin.aktualne.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty