Čtyři různé ceny, jedna nemovitost. Proč se odhady tolik liší?

David Makovský, 24. March 2016 Kategorie: Zajímavosti

Vlastnictví nemovitosti přináší řadu situací, kdy se vyžaduje odhad ceny vašeho domu nebo bytu. Ten může projít rukama spousty odhadců, kteří ho za různými účely můžou ocenit na úplně jinou cenu. Proč tomu tak je?

Odhad ceny nemovitosti je potřeba v mnoha situacích. Nejprve ho využijeme už při koupi nemovitosti, protože potřebujeme zvážit, jestli cena odpovídá realitě. Další odhad vzniká kvůli bance, u níž si bereme hypotéku a využijeme ho také při výpočtu daně z nabytí nemovité věci. Jsou i další případy, kdy bude potřeba, například při rozvodu nebo exekuci. Bohužel pro nás, ne všechny odhady jsou stejné, v závislosti na účelu se mohou mnohdy velice lišit. 

Samotná hodnota nemovitosti se časem mění, závisí ale i na jiných faktorech. Lokalita, stav nebo účel hrají hlavní roli ve stanovení celkové částky. Odhadní ceny můžeme mít čtyři.

Kupní cena je hodnota, za kterou se byt či dům pořídí. Jak je vysoká, záleží jen na dohodě s prodávajícím, který tím stanovuje svůj vlastní odhad, který může, ale i nemusí mít k pravdě daleko. 

Tržní cena neboli obvyklá cena je částka, kterou nalezneme na realitních trzích za podobné nemovitosti v téže lokalitě. Odhad zde stanovuje realitní makléř.

Třetí možností je cena zadlužitelná, o které rozhoduje banka. Ta hraje roli v případě, že si berete hypoteční úvěr. Tento odhad ceny je o 10-20 procent nižší než cena obvyklá, protože pro banku slouží jako pojistka, že dluh může být splacen případným prodejem nemovitosti.

Poslední možností je administrativní cena, kterou nalezneme v tabulkách vydávaných každý rok Ministerstvem financí. Jediným účelem této ceny je zajistit daňovou spravedlnost. 

V případě, že si obstaráváme odhad nemovitosti, je dobré myslet na to, proč ho vlastně potřebujeme. Ceny odhadů se pohybují od pár set do několika tisíc korun, vždy záleží na odborné znalosti odhadce. Kvůli odhadu ceny nemovitosti si nemusíme zvát soudního znalce, ale je dobré si ověřit, kdo nám přijde nemovitost odhadovat.

Zdroje: www.hypoindex.cz, www.penize.cz, www.zijemenaplno.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty