Čína zakázala výstavbu odvážných a moderních staveb

David Makovský, 17. May 2016 Kategorie: Zajímavosti

Špatné zprávy pro ambiciózní architekty. Čínská vláda chce oficiálně ukončit trend bizarní architektury, který se vyskytl v zemi v posledních letech. Rozkvět extravagantních budov přiměl státní úředníky v čele s prezidentem, aby zakázali novou výstavbu odvážných budov. Jako hlavní důvod uvedli nedostatek kulturní tradice.

Silný ekonomický růst Číny význačně ovlivnil architekturu země. S tím by měl být konec, neboť prezident Si Ťin-pching oznámil okamžitý zákaz stavby architektonicky zajímavých budov. K tomuto řešení ho dovedla momentální situace v zemi, kde místo kulturně designovaných budov se staví budovy okopírované. Developeři v posledních letech postavili dokonalé kopie Paříže, Amsterdamu, kalifornské Orange Country nebo Benátek. Tyto světové architektonické trháky sice lákají návštěvníky z celého světa a jsou dokonce zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO, ale neukazují nic z tradiční čínské architektury. To by se mělo nyní změnit.

S netradičními stavbami se roztrhl pytel po úspěšné olympiádě v roce 2008, která zaujala především Pekingským národním stadionem známým pod jménem Ptačí hnízdo. Odvážná architektura poté vedla k dalším extravagantním stavbám, jako je například nová budova čínské státní televize. CCTV-Tower je vysoká 234 metrů a svým vzhledem připomíná velké trenýrky. Podobně zvláštní je i hotel ve tvaru koblihy nebo čajové konvice.

Ač jsou architektonické skvosty brány jako důkaz čínské technologické vyspělosti, vlivu a moci, budou muset ustoupit jednodušším budovám. Podle nové směrnice musí budovy zapadnout do okolí a nesmí na sebe nijak upozorňovat. Musí být také šetrné k životnímu prostředí. Pokud architekt nebude přesně vědět, co si může dovolit, k dispozici bude architektonické desatero, podle kterého se musí řídit.

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.forbes.com, www.archdaily.com

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty