Blíží se éra domů s téměř nulovou spotřebou energie

David Makovský, 6. June 2016 Kategorie: Novinky

Za pět let už nepůjde postavit jiné domy, než s téměř nulovou spotřebou energie. Od roku 2020 bude muset každý nově postavený dům splňovat tento standard a jeho energetická spotřeba bude muset být v normě se zákonem. Odborové svazy hlásí, že je stavebnictví na tyto změny připravené.

Ač by se to mohlo zdát, domy s nulovou energetickou spoteřbou nejsou domy bez přístupu k elektrické síti. Jde spíše o pasivní nebo nízkoenergetické bydlení, které jsou už dnes poměrně rozšířené. Nulová budova je definovaná především skrze tepelné a izolační vlastnosti na úrovni lepšího nízkoenergetického domu. V menší míře je pak kladen důraz i na využití účinných zdrojů či případné doplnění o obnovitelný zdroj energie, jako jsou solární panely nebo větrné turbíny.

„Momentálně máme k dispozici veškeré technologie, abychom tyto domy mohli stavět už dnes. Lepší a kvalitnější domy jsou už dnes takto stavěny. Nemusíme se proto ničeho bát,“ říká Michal Čejka, energetický expert aliance Šance pro budovy. 

Od ledna tohoto roku už musí tento nízkoenergetický standard splňovat budovy s užitnou plochou  více než 1500 m2. Tato povinnost se bude každým rokem rozšiřovat na menší budovy, a to i soukromé. Od ledna 2020 pak už bude platit na všechny nově vystavěné budovy, ať se bude jednat o rodinný nebo bytový dům.

Energetický standard by se měl v dalších letech ještě zpřísňovat. „Potřeba energie na vytápění nulového domu je přibližně stejná jako u nízkoenergetického domu. Chceme, aby se tento standard v dalším kroku spíše přiblížil pasivním domům. Náklady na úpravy do pasivního standardu jsou v jednotkách procent oproti neúsporným domům. Investice se nám přitom do deseti let vrátí v podobě úspory na vytápění, ale také v nepeněžní podobě zdravějšího a příjemnějšího bydlení,“ dodává Čejka. Kromě toho lze také na renovaci či stavbu energeticky úsporných domů čerpat státní dotace.

Zdroje: www.realitymorava.cz, www.sanceprobudovy.cz, www.buildingnews.cz

← Zpět do kategorie Novinky

Nejnovější developerské projekty