Skončil největší veletrh s nemovitostmi MIPIM

David Makovský, 23. March 2016 Kategorie: Veletrhy

Minulý týden proběhl ve francouzském Cannes 27. ročník mezinárodního veletrhu s nemovitostmi a investičními příležitosti MIPIM. Cílem veletrhu bylo setkání investorů z celého světa nebo prezentace nových developerských projektů. Českou republiku reprezentovala architektonická a designová studia, dále pak několik měst v čele s Prahou nebo Plzní. Některá z nich si také odnesla dílčí ceny.

Veletrh se uskutečnil ve dnech 15. – 18. března a přilákal více jak 23 500 účastníků z 90 zemí světa. Oproti roku minulému, návštěvnost vzrostla o více jak 10 procent. Na dvaceti tisících metrech čtverečních odborníci, realitní manažeři i politici řešili budoucnost realit a nemovitostí. Na uzavřeném summitu se sešlo 53 nejvlivnějších investorů, kteří vydali společné prohlášení, že celkové transakce do nemovitostí v minulém roce činily 1,3 trilionu dolarů, což je 5 % nárůst oproti roku 2014. Developeři a investoři vidí stav světového trhu optimisticky, ale zároveň jsou velice opatrní, z důvodu velikých rozdílů v územních plánech.

V Cannes se také ukázalo mnoho známých politiků, kteří lobbovali za svá města a státy. Nejvýznamnější byl francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron, který akci zahájil, nebo polský místopředseda vlády Mateusz Morawiecki. Politici hlavně diskutovali nad rozvojem velikých evropských měst jako je Paříž nebo Stockholm, ale i nad zámořskými projekty v Chicagu nebo v Casablance. 

Celkově bylo představeno mnoho nových projektů, které soutěžily nejen o přízeň investorů, ale také o ceny MIPIM Awards. Ty se každoročně udílí na závěr veletrhu v několika kategoriích. Letos se zde podařilo zanechat i českou stopu, protože v kategorii Evropská města a regiony budoucnosti se na druhém místě umístil Plzeňský kraj. Cenu získal za strategii na podporu investic a rozvoje podnikání a umístil se za nizozemským Eindhovenem. Dokonce na prvním místě se v kategorii Industriální a logistický vývoj umístil projekt ELI Beamlines, které se snaží poblíž Prahy vybudovat nejmodernější laserové zařízení na světě.

Další ročník veletrhu MIPIM se bude konat opět v Cannes příští rok od 14. do 17. března.

Zdroje: pressroom.mipim.com; www.parlamentnilisty.cz

← Zpět do kategorie Veletrhy

Nejnovější developerské projekty