Rezervační smlouvu podepisujte, až když jste si skutečně jisti

Kateřina Halamová, 4. May 2016 Kategorie: Výběr nemovitosti

Jedním z důležitých dokumentů, se kterým se můžete v průběhu procesu koupě nemovitosti potkat, je rezervační smlouva. Co by měla obsahovat a na co dát při jejím podpisu se dozvíte v dalším dílu našeho seriálu.

O jakou smlouvu se jedná a proč se vyplatí ji nepodcenit

Rezervační smlouvu podepisujete v případě, kdy potřebujete rezervovat vybranou nemovitost do doby, než bude připravena kupní smlouva a vyřízeny všechny ostatní náležitosti spojené s koupí. Závazkem realitní kanceláře je, že nemovitost nebude nabízet nikomu dalšímu, což pro vás může být výrazný psychologický moment – o vámi vybranou a vysněnou nemovitost nepřijdete. Realitní makléři totiž dokáží často v kupujících vzbudit dojem, že se o jimi vybranou nemovitost uchází větší počet zájemců, a ti pod následným tlakem podepíší často dříve, než zváží všechny důležité okolnosti. Nezapomeňte ale, že vaším závazkem je uzavřít s prodávajícím kupní smlouvu a pokud k tomuto nedojte, vystavujete se riziku propadnutí rezervačního poplatku či smluvní sankce. Uspěchaný podpis vás tak může vyjít i na desítky tisíc korun.

Prověřuj a ještě jednou prověřuj

V každém případě je dobré vzít si dostatek času na rozmyšlenou a k podpisu přistoupit až v případě, kdy jste zvážili všechny okolnosti a jste si skutečně jisti vaším výběrem. Zkuste se chvilku zbavit strachu, že vám vyhlídnutou nemovitost prodají doslova před nosem – najít jinou vhodnou nemovitost bývá obvykle menší problém, než nést následky nešťastné uspěchané koupě. Pro rozhodování se vyplatí přizvat odborníky a to jak pro právní hledisko chystaných smluv, tak pro kontrolu technické stránky vybrané nemovitosti.

Dále si prověřte okolí dané nemovitosti. Za zvážení stojí komplexní prozkoumání dané lokality, seznámení se územním plánem dané oblasti a vyplatí se také prohodit pár slov s potenciálními sousedy. Nezapomeňte si také zjistit reference na realitní kancelář či developerskou společnost, ať víte, s kým jednáte - tipy jak postupovat můžete zjistit v jiném díle našeho seriálu

Zjistěte si též dopředu, jaké možnosti budete mít v bance, kde se chystáte žádat o hypotéční úvěr. Při podpisu rezervační smlouvy byste měli mít jasno, o jaké částce můžete s vašimi příjmy uvažovat a jaké podmínky bude nutné splnit – vhodným nástrojem může být využití předhypotečního úvěru.

Na co nezapomenout

Součástí rezervační smlouvy by pak mělo být určení smluvní pokuty pro případ nesplnění závazku a výše rezervačního poplatku včetně informace, na co bude po uzavření kupní smlouvy použit. Účastníkem smlouvy by měl být krom vás a realitní kanceláře i prodejce – v opačném případě totiž může nemovitost i nadále nabízet například prostřednictvím jiné realitní kanceláře. 

Chybět by samozřejmě neměla ani přesná specifikace nemovitosti, o kterou se jedná, a to včetně věcných břemen či zástavních práv. Jasně uvedená musí být i domluvená cena nemovitosti. A k dispozici byste měli mít též znění budoucí kupní smlouvy.

Zdroje: www.penize.cz, www.novinky.cz, www.home-institute.cz

← Zpět do kategorie Výběr nemovitosti

Nejnovější developerské projekty