Jak postupovat při přebírání nemovitosti

Kateřina Halamová, 30. May 2016 Kategorie: Výběr nemovitosti

Dlouho očekávaná chvíle převzetí vaší nové nemovitosti je konečně tady a vy už se vidíte, jak cinkáte novými klíči a užíváte si poprvé ten pocit, že vám to tady skutečně patří! Podobné pocity zažívá asi většina nových majitelů, a proto radíme – právě v tuto chvíli se vyplatí ještě naposledy udržet trpělivost na uzdě a důsledně zkontrolovat, zda je všechno jak má být!

Přebírání starší nemovitosti

Při přebírání nemovitosti od původního majitele byste měli především zkontrolovat, zda aktuální stav nemovitosti odpovídá stavu uvedenému v kupní smlouvě. K poškození totiž může dojít i při vystěhování věcí původního majitele nebo neodbornou manipulací například s elektrospotřebiči. Konečně máte také možnost nahlédnout do všech koutů bytu, které byly při předchozích prohlídkách kryté nábytkem. Kontrolu si také zaslouží veškeré rozvody, ať už se jedná o vodu, elektřinu nebo plyn. Pokud nebylo v kupní smlouvě uvedeno jinak, trvejte také na tom, aby byly veškeré prostory vyklizené a to včetně sklepa, komory, půdy apod. Pokud je součástí prodeje například elektrický či plynový kotel, boiler, vestavěné kuchyňské spotřebiče a podobná zařízení, vyžádejte si od nich veškerou dokumentaci a to jak kvůli případné reklamaci, tak i následné údržbě a servisu. Na závěr nezapomeňte poznamenat aktuální stav všech měřidel kvůli následnému vyúčtování spotřebovaných energií.

Přebírání novostavby

V případě, že jste prvními majiteli dané nemovitosti, je situace o něco jiná, ale zaslouží stejnou pozornost jako v prvním případě. Pozornost proto věnujte především tomu, zda vybavení odpovídá domluveným podmínkám a jaká je kvalita výsledného provedení. Zkontrolujte rovnost podlah a zdí, položení koberců a lišt, rozmístění zásuvek, radiátorů apod. Nezapomeňte ověřit, zda při montáži nedošlo k poškrábání oken a jejich rámů, parapetů, kuchyňské linky, dveří, baterií a veškerého nainstalovaného vybavení. Pozornost věnujte také koupelně a správnému usazení WC, vany, sprchového kouta a všech umyvadel. Dobré je také ověřit kvalitu dlažby a spár, aby nedocházelo k jejich popraskání. Doporučujeme také vyzkoušet, zda fungují všechny odpady, jaký je tlak vody a zda nedochází ke kolísání teploty. Zkuste také zapnout více spotřebičů naráz – ověříte tím, že skutečně fungují a navíc vyzkoušíte, zda to vydrží pojistky. Na závěr otevřete všechna okna a dveře pro kontrolu plného rozsahu otevření a vyzkoušejte i funkčnost zámků. 

Co platí vždy

V každém případě se nenechte do ničeho tlačit a vyžádejte si na převzetí tolik času, kolik budete potřebovat. Trvejte na sepsání protokolu o převzetí/předání nemovitosti kam zapíšete všechny zjištěné nedostatky a jak bude postupováno při jejich odstranění. Pokud totiž nemovitost převezmete bez jejich zaznamenání, jejich dokázání se stává téměř nemožným. Účinným pomocníkem může být i pořízení dokumentačních fotografií

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.hypoindex.cz, www.zbynekmlcoch.cz

← Zpět do kategorie Výběr nemovitosti

Nejnovější developerské projekty