Jak velké riziko je koupě nemovitosti zatížené exekucí?

David Makovský, 2. November 2016 Kategorie: Výběr nemovitosti

Čím dál tím více nemovitostí je v České republice zatíženo exekučním příkazem. Pro většinu kupujících je to zásadní problém, kvůli kterému dají radši od nemovitosti ruce pryč. Taková investice se ale může stát velkým přínosem, pokud si správně pohlídáte rizika.

S exekucí si není radno zahrávat, a proto se většina kupujících o tyto nemovitosti nezajímá. Najdou se však i tací, kteří nemovitosti v exekuci vyhledávají a kupují. Vede je k tomu především nízká cena, za kterou se tyto nemovitosti prodávají.

Základním kamenem při koupi domu s exekucí je informovanost. Pokud chcete docílit úspěšného obchodu, musíte o problému hovořit už od prvního jednání s prodávajícím. Důležité je zde seriózní chování. Pokud máte pocit, že vám prodávající neříká všechno, raději dejte od obchodu ruce pryč. Další důležitou věcí je asistence advokáta. Ten by měl veškeré dokumenty prověřit a tím vám zaručit, že se nevyskytnout po koupi žádné problémy.

S koupí musí také souhlasit všichni přihlášení věřitelé a exekutor. Kupní cena musí být splatná v den podpisu smlouvy k rukám exekutora a její minimální výše je určena na základě znaleckého posudku. Horší situace nastane, pokud dlužník nebude s úřady spolupracovat. Nemovitost se poté ocitá v dražbě. Tam můžete nemovitost získat i za dvě třetiny ceny podle znaleckého posudku. Nedá se ale očekávat umožnění prohlídky či prověření bytu inspektorem.

Koupě nemovitosti v exekuci je vždy určitým rizikem, které by však měla eliminovat přítomnost advokáta. Obchod může být sice náročnější na veškeré jednání, ale výhodná cena je lákavou odměnou.

Zdroje: www.home-institute.cz, www.realitymorava.cz, finexpert.e15.cz, www.hypoindex.cz

← Zpět do kategorie Výběr nemovitosti

Nejnovější developerské projekty