Reklamace je možná i v případě koupě nemovitosti

Kateřina Halamová, 7. June 2016 Kategorie: Výběr nemovitosti

Dlouho očekávaná chvíle nastala a z vás se konečně stali noví majitelé vašeho vysněného bydlení. Nekonečná jednání s realitním makléřem, úřady, bankou a další řadou lidí a institucí je konečně za vámi a vy se těšíte, jak si budete užívat zaslouženého klidu. Když tu náhle přichází nepříjemné překvapení v podobě prasklého potrubí či nefungujícího topení. Jak pokračovat v podobných příkladech a zda máte právo na reklamaci, se dozvíte v dalším článku našeho pravidelného seriálu.

Pozor na skryté vady

Ve chvíli, kdy dojde k předání nemovitosti a nastěhování nového majitele, se mohou vyskytnout dva typy skutečností, ve kterých vás napadne zakoupenou nemovitost reklamovat.

Tou první je objevení skryté vady. Jedná se o takovou vadu, kterou v době převzetí nebylo možné zjistit a vy jste ji tak objevili až po určité době užívání nemovitosti. Podle občanského zákoníku máte možnost neprodleně oznámit objevení takové vady do 5 let od převzetí nemovitosti. Zároveň je ale vaší povinností dokázat, že se jedná o vadu, která nebyla v době koupě patrná a která nevznikla důsledkem nesprávného užívání, údržby nebo opotřebení. Pokud bude uznáno, že je vadné plnění podstatným porušením kupní smlouvy, máte nárok na jednu z následujících variant řešení:

  1. První možností je odstranění vady dodáním nové věci bez vady či odstranění vady opravou.
  2. Další variantou je poskytnutí slevy z kupní ceny.
  3. Poslední možností je právo odstoupit od smlouvy.

Je možné vyžadovat záruku?

Druhou skutečností je uplatnění záruky. Na rozdíl od přechozí varianty se předpokládá, že nemovitost má v době prodeje určitě vlastnosti a že si je také po určitou dobu uchová. Nicméně v občanském zákoníku není tato možnost v případě prodeje nemovitostí právně ukotvena. Pokud tedy chcete mít jistotu, že nespláčete nad výdělkem, důrazně doporučujeme sjednat si záruční lhůtu přímo v kupní smlouvě. Jedině tak předejdete pozdějším neshodám a nepříjemnostem při případné reklamaci. 

V každém případě se obrňte trpělivostí, protože podobná jednání málokdy patří k těm příjemným. Pokud jste však v průběhu koupě nepodcenili přípravu kupní smlouvy a spolupracovali jste se schopným právníkem, měl by vám pomoci i v tomto případě. Budeme vám držet palce!

Zdroje: www.bezplatnapravniporadna.cz, bydlenivkostce.cz, www.dobrasmlouva.cz

← Zpět do kategorie Výběr nemovitosti

Nejnovější developerské projekty