Na co dát pozor při výběru pozemku pro stavbu nemovitosti

Kateřina Halamová, 24. November 2016 Kategorie: Výběr nemovitosti

Zasadit strom, zplodit syna a postavit dům. Podle známého přísloví patří právě tyto tři úkony mezi nejdůležitější v našem životě. Pokud se právě chystáte naplnit třetí z nich, budete potřebovat vhodný stavební pozemek. Přinášíme rady, na co při jeho výběru nezapomenout a jak neuděláte chybu.

Zajímejte se o velikost, tvar i umístění

Volba vhodného pozemku je jedním z nejdůležitějších kroků při budování nového domu a proto se nenechte nalákat jen krásou dané lokality. Estetická stránka je v tomto případě jen jedním z mnoha kamínků do mozaiky, která vám zaručí spokojené bydlení. 

V každém případě by vás měl zajímat tvar a velikost dané parcely. Pro stavbu menšího samostatného rodinného domku počítejte s tím, že budete potřebovat minimálně 500 - 600 m2 a to pokud možno v ideálních proporcích. Nejhorší variantou jsou tzv. „nudle“, které jsou velmi nepraktické, a budete omezeni při plánování samotného domu. Nezapomínejte ani na orientaci na vhodnou světovou stranu, zejména pokud již máte představu o finální podobě domu. 

Dalším parametrem je umístění pozemku z pohledu terénu. Ideální je samozřejmě rovina, případně mírný svah. Vše ostřejší bude znamenat výrazné komplikace při plánování i samotné stavbě. Stejně tak stavbu ovlivní i kvalita podloží. V této oblasti je žádoucí poradit se s odborníky, kteří dokáží vyhodnotit jeho složení i množství podzemní vody. 

Prověřte, zda je stavba možná

Vyhlédnutý stavební pozemek však nemusí být vhodný ke stavbě i z mnoha dalších důvodů. Určitě se zeptejte na místním stavebním úřadě, kde vám ukáží územní plán. Ten prozradí více i o okolí vyhlídnuté parcely a o plánovaných stavbách menšího i velkého rozsahu, jako jsou třeba dálnice. Prověřte, zda se lokalita nenachází v záplavové, chráněné nebo jinak zatížené oblasti. Stejně tak prověřte věcná břemena, která by se k danému pozemku mohla vázat. 

Ani to však není ještě vše. Dále budete potřebovat napojení na inženýrské sítě, což znamená elektrický proud, plyn, vodovod a kanalizaci. Pokud pozemek není zasíťovaný, může to být značná komplikace a rozhodně se vám takový výběr prodraží. Stejně tak důležité je i zajištění příjezdové komunikace

Nechte si poradit

Nejjednodušší variantou je zvolit si při hledání vhodného partnera, který se pohybuje v oblasti realit a dokáže vám ve správnou chvíli správně poradit. Spolehnout se můžete například na služby našeho portálu www.prahanovostavby.cz, kde najdete hned několik velmi zajímavých možností. 

Zdroje: bydleni.idnes.cz, homebydleni.cz, www.chciprojektdomu.cz

← Zpět do kategorie Výběr nemovitosti

Nejnovější developerské projekty