Jak na výběr hypotéky?

Kateřina Halamová, 18. May 2016 Kategorie: Výběr nemovitosti

Ačkoliv ze všech stran slyšíme, že úrokové sazby hypoték dosahují stále nižších hodnot, vybrat správnou hypotéku nemusí být tak jednoduché. Jedná se totiž o závazek, který nás poznamená na mnoho let dopředu a vyplatí se proto věnovat výběru potřebný čas.

Konkrétní nabídku si zjistěte dopředu

Právě úroková sazba bývá tím nejdůležitějším, co žadatele o hypotéku obvykle zajímá. Jistě se jedná o důležitou součást nabídky, ale neměli bychom se orientovat výhradně na ni. A v každém případě si nechte připravit konkrétní nabídku přímo pro vás, jelikož reklamní poutače bývají často zkresleny kouzelným slovíčkem „od“. Pokud jste tedy již blízko koupi vaší nové nemovitosti, vyplatí se vyhlídnuté banky navštívit s dostatečným předstihem pro zjištění podmínek. Zajímat by vás mělo, jakou výši hypotéky můžete s vaším příjmem získat a zda lze pro vytvořenou nabídku využít garanci sazby, pokud se vám nemovitost podaří sehnat do určité doby od první návštěvy banky. Taková  garance se pohybuje většinou okolo 30dnů.

Zajímavou alternativou může být také tzv. předhypoteční úvěr, který nabízí fixování předem dohodnutých podmínek v bance až na 9 měsíců dopředu. V klidu si tak můžete vybírat nemovitost a přitom máte zajištěný úvěr a víte, kolik peněz od banky na váš budoucí domov dostanete.

Pozor na různě nastavené podmínky bank

Dalším důležitým bodem jsou podmínky banky, které při poskytnutí hypotéky vyžaduje. Často se jedná o povinnost zřídit zároveň i běžný účet. Různé mohou být i výše sankcí například v případech, kdy se opozdíte s předepsanou splátkou. Informujte se též na změny v nabídkách pro různé délky fixací.

Nechte si pomoci

Nedílnou součást vyřizování hypotéky tvoří bohužel nezbytné papírování. Doporučujeme proto zjistit si, jaké konkrétní dokumenty bude banka při vyřizování vyžadovat. Obvykle se jedná o potvrzení příjmů, kupní smlouvu, výpis z katastru nemovitostí či zajištění odhadu ceny nemovitosti. Některé banky nabízí služby, které část z těchto nutností zařídí za vás. Případně můžete využít i služeb nezávislého hypotečního makléře, který vám nejen pomůže se zorientováním se na hypotéčním trhu, ale může za vás vyřídit i řadu nepříjemných povinností. Užitečné vstupní informace vám může poskytnout i šikovná hypotéční kalkulačka, díky které si můžete namodelovat různé varianty a udělat si tak přehled toho, co vás čeká.

Zdroje: www.penize.cz, www.gpf.cz, kalkulacka.idnes.cz

← Zpět do kategorie Výběr nemovitosti

Nejnovější developerské projekty