Zorientujte se v druzích vlastnictví nemovitostí

Kateřina Halamová, 28. April 2016 Kategorie: Výběr nemovitosti

Pokud plánujete pořízení vlastního bytu, čeká vás řada zásadních rozhodnutí. Krom výběru správné lokality či velikosti, se také dostanete k otázce, zda zvolit osobní či družstevní vlastnictví. V dalším dílu našeho seriálu vám představíme hlavní klady a zápory obou zmíněných variant.

Osobní vlastnictví

Pokud se rozhodnete pro tento druh vlastnictví, stáváte se přímým majitelem bytu a budete zapsáni do katastru nemovitostí jako jeho vlastník

Mezi hlavní výhody této formy vlastnictví, patří možnost jednoduchého čerpání hypotéčního úvěru, jelikož bytem lze ručit. Dále budete mnohem více svobodní při rozhodování o případných úpravách bytu či jeho rekonstrukci. A pokud se rozhodnete byt pronajmout, nemusíte se nikoho dovolovat.

Jako nevýhodu pak lze označit o něco vyšší pořizovací cenu. Složitější je též celý proces koupě, kdy je nutné uzavřít kupní smlouvu a následně provést vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí, což trvá určitý čas. Prodávají je navíc povinen uhradit daň z nabytí nemovitosti.

Družstevní vlastnictví

FINEP: Prosek Park VIII

V případě, že se rozhodnete pro byt, který je v družstevním vlastnictví, nestáváte se jeho majitelem, ale kupujete si členský podíl na družstvu, se kterým je spojeno právo nájmu bytu

Ačkoliv bytem nelze ručit a tím pádem není možné běžné čerpání hypotéky, lze i tuto situaci řešit a udělat z ní pro mnoho lidí výhodu. V současné době řada developerských společností, mezi nimi také společnost FINEP, nabízí možnost družstevního vlastnictví u novostaveb, kdy o hypotéční úvěr žádá družstvo a jednotliví členové nejsou nuceni dokazovat svou bonitu (příjem, věk). Stačí pak uhradit členský vklad ve výši 25-30% z pořizovací ceny a zbývající hodnota je následně rozpočítána do měsíčních úhrad v podobě nájmu. Po uhrazení celkové pořizovací ceny lze byt převést do osobního vlastnictví.

Zřejmou nevýhodou je omezení ve věcech rozhodování. Pokud se rozhodnete provádět v bytě úpravy nebo jej někomu pronajmout, budete vždy potřebovat souhlas nadpoloviční většiny členů družstva.

Jak se rozhodnout

Závěrem lze konstatovat, že ani jednou variantou neuděláte chybu. Nebojte se tedy zvolit tu možnost, která je vašemu srdci bližší nebo je spojena s vámi vybraným bytem. V každém případě si zkontrolujte věcná práva, která se pojí k dané nemovitosti, a zda se na vás v případě převodu členského podílu na družstvu nepřesunou i dluhy původního člena

Zdroje: www.finep.cz, finance.idnes.cz, www.profipravnik.cz, www.bytovy-park-prosek.cz

← Zpět do kategorie Výběr nemovitosti

Nejnovější developerské projekty