Na co dát pozor při výběru developerské společnosti?

Kateřina Halamová, 12. April 2016 Kategorie: Výběr nemovitosti

Koupě vlastního bydlení patří mezi nejdůležitější momenty v životě každého z nás. Je proto víc než důležité, aby vše proběhlo tak jak má. Jak předejít nepříjemnostem při výběru developera se dozvíte v dalším díle našeho seriálu.

Než vyrazíte do akce

Developerská společnost je v procesu koupě vaším nejdůležitějším partnerem. Naprosto zásadní je tedy důvěra, že jste se svěřili do rukou férové společnosti a bezproblémová spolupráce je vaším společným cílem. 

Ještě než vyrazíte na první jednání, doporučujeme prověřit si  developera z více dostupných zdrojů. Základem je najít si danou společnost v obchodním rejstříku. Můžete tak zjistit, zda se shodují údaje o názvu a sídle společnosti, což poskytne určitou vypovídající hodnotu a její důvěryhodnosti. Na internetu naleznete také informace o zastoupení společnosti v České republice.

Dalším krokem je prostudování uživatelských recenzí, které nebývá problém v online světě nalézt. Pokud je to možné, najděte si také dříve realizované projekty a jeďte se na ně podívat zblízka. Již pouhým pohledem z venčí lze často posoudit, zda je práce odvedena kvalitně a precizně. A když už budete na místě, zkuste zazvonit na několik obyvatel a zeptat se na jejich osobní zkušenost. Určitě najdete někoho, kdo bude ochotný se s vámi podělit o svůj názor. Určitou vypovídající hodnotu má i zhodnocení, zda a jak se dříve realizované projekty prodávaly, a jakým způsobem byly financovány.

Zaměřte pozornost na vybraný projekt

Pokud úvodní kolo prověřování dopadlo dobře, je načase prověřit vámi vybraný projekt. Zkontrolujete, zda je developer majitelem pozemku, na kterém bude stavba budovat. Zjistit to můžete nahlédnutím do katastru nemovitostí, který je dostupný i online. Na stejném místě si ověřte, jestli není pozemek zatížen zástavním právem nebo věcným břemenem

Cennou informací pro vás bude, z jakých zdrojů plánuje developer stavbu financovat. Pokud z vlastních peněz, zpozorněte. V reálu to totiž znamená, že peníze na stavbu bude brát z peněz od kupujících. Stavba je tedy závislá na úspěšnosti prodeje, což může celý proces výrazně zpomalit. Za výrazně nižší riziko lze brát situaci, kdy je projekt financován bankovním úvěrem. Banka má totiž na dostavění výrazný zájem a je pro vás poměrně velkou zárukou, že projekt bude dotáhnut do zdárného konce. 

Pokud se vám ze všeho, co se pojí s koupí nemovitostí, točí hlava a obavy vám kazí dobrý spánek, neváhejte se obrátit na odborníky. Výběr nemovitosti na PrahaNovostavby.cz vám situaci podstatně ulehčí, jelikož jsme příslušné developery prověřili za vás a vy už se můžete věnovat jen výběru vysněného bydlení.

Zdroje: www.realityblog.cz, www.bydleme.cz, www.home-institute.cz

← Zpět do kategorie Výběr nemovitosti

Nejnovější developerské projekty