Vykouzlete příjemnou atmosféru použitím venkovního osvětlení

Kateřina Halamová, 4. August 2016 Kategorie: Rady

Teplé večery jsou konečně tu a s nimi možnost užívat si večerního posezení v zahradě či na terase. Vhodně zvolené osvětlení posune tyto chvíle na další úroveň díky atmosféře, kterou dokáže vykouzlit pouze hra světel a stínů.

Pečlivé plánování a kvalita především

Vhodně zvolené osvětlení výrazným způsobem ovlivňuje naši náladu a celkovou kvalitu života v daném prostoru. Důležitou roli tak správný výběr hraje jak v interiéru, tak na přilehlých venkovních plochách. Možností, jaké můžete využít je spousta a záleží tak jen na vašem vkusu a potřebách. Dobrou variantou je využití služeb zahradních architektů, kteří dokáží vidět prostor v celé komplexnosti a vytvoří vám návrh osvětlení na míru.

V každém případě také dbejte na kvalitu zakoupených svítidel. Výrobky by měly splňovat kritéria na použití v exteriéru, což znamená především zvýšenou odolnost vůči prachuoděru a voděodolnost. Volte pokud možno bezúdržbové varianty nebo takové s možností jednoduché montáže a výměny náhradních dílů. Zaměřte se i na úspornost vybraných modelů. Vyšší počáteční investice se vám při delším používání rozhodně vrátí.

Ukažte krásu vašeho domova i po setmění 

Mezi nejčastější varianty venkovního osvětlení patří nasvícení fasády. Volit můžete čistě funkční možnosti, které slouží primárně k osvětlení přístupových cest, vjezdu do garáže či vstupních dveří. Velmi praktické je využití světelných čidel, které šetří elektrickou energii a rozsvítí se jen v případě potřeby.

Další možností je designové osvětlení, které dá navíc vyniknout celkovému stylu vašeho domu. V takovém případě je možné použít nástěnná svítidla, která nasvítí určenou zeď v různých směrech podle vaší volby a zvýrazní tak potřebné prvky. Výhodou obou těchto variant, je krom praktičnosti a zkrášlení i zvýšení bezpečnosti. Případní zloději si rozhodně raději zvolí nenápadný tmavý dům, než osvětlenou nemovitost, která na první pohled přitahuje pozornost.

Letní relax na terase či v zahradě

Pro chvíle letní pohody je vhodné vybrat osvětlení terasy či jiného prostoru, kde trávíte po setmění nejvíce času. Doporučujeme zvážit, jaké aktivity zde provádíte nejčastěji a podle toho následně vybírejte vhodnou variantu. Jiné nároky má bezesporu prostor, kde se schází více lidí, často se griluje a hrají se společenské hry ve srovnání s klidnou potemnělou terasou, kde si užijete svou sklenku vína u tichého rozjímání.

Kapitolou sama pro sebe je osvětlení zahrady. V rukou zkušeného designéra se vaše zeleň promění v nádherné kouty plné tajuplné magie, která vás dozajista pohltí. K tomuto účelu skvěle poslouží i vodní plochy, ať už jde o zahradní jezírka nebo osvětlené bazény.

Zajímavými variantami svítidel jsou různá zapuštěná bodová světla nebo sloupky, které mohou být příjemnou dekorací. U zahradních altánů je možné vybrat i závěsné svítilo, které celý prostor příjemně zútulní.

Zdroje: sdeleni.idnes.cz, loskutak.nova.cz, www.bydleni.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty