Výběr interiérového osvětlení se nevyplatí podcenit

Kateřina Halamová, 12. July 2016 Kategorie: Rady

Vybrat vhodné osvětlení interiéru není vůbec jednoduchá záležitost. Krom designu totiž musíte zvážit i funkční požadavky, aby vybraná svítidla odpovídala nárokům kladeným na dané prostory. Kvalita osvětlení totiž dokáže výrazným způsobem ovlivnit kvalitu našeho života.

Centrální osvětlení jako základ

Základním kamenem interiérového osvětlení je centrální světlo v každé místnosti. Ačkoliv by se mohlo zdát, že tento trend je již překonán, oblíbenost závěsných lustrů je stále veliká. Doporučujeme ale vždy vycházet z předpokladů každé místnosti. Pokud se nacházíte v prostorech s vysokým stropem, můžete si dovolit výraznější lustr, který poslouží zároveň jako zajímavý bytový doplněk. U místností s nízkým stropem pak zvažte prostorově méně výrazná svítidla, díky kterým docílíte optického zvětšení prostoru. V každém případě myslete na to, aby vám centrální osvětlení poskytlo dostatečné světlo pro běžnou denní činnost a vy se tak necítili stísněně a unaveně.

Osvětlení dotváří celkový styl místnosti

Pomocí vhodně zvoleného osvětlení můžete doladit celkovou atmosféru místnosti. Použitím stojacích a nástěnných lamp vykouzlíte útulná zákoutí pro večery strávené s knížkou nebo upoutáte pozornost na zajímavé interiérové prvky vaší domácnosti. Pro tyto účely je ideální moderní bodové osvětlení, kterým můžete nasvítit skosené stěny, schodiště nebo třeba vitríny. Pro pracovní plochy pak volte takové lampy, které poskytují pro oči příjemné světlo a zároveň dostatek osvětlení i pro déletrvající činnost. Dobré je volit taková svítidla, která můžete nastavit podle potřeby, a zároveň nezabírají na pracovní ploše příliš místa. 

Důležitá je pak i barva světla, která se pohybuje od zářivě bílých po teplé žluté odstíny. Výběr provádějte opět s ohledem na využití a také podle osobních preferencí těch, kteří budou vybrané osvětlení nejvíce využívat.

Nezapomínejte ani na úsporu energie

Používání klasický žárovek je již na ústupu a stále častěji je nahrazují úsporné varianty. Úsporná žárovka dokáže výrazně snížit spotřebu elektřiny, ale při častém rozsvěcení a zhasínání hrozí častější poškození. Skutečnou výhrou je pak využívání LED technologie, které je nejen úsporné, ale také nejodolnější. Vyšší pořizovací náklady se tak skutečně vyplatí.

Zdroje: www.bydleni.cz, www.living.cz, www.svet-bydleni.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty