Urban Skyfarm, neboli farma v oblacích

Kateřina Halamová, 9. August 2016 Kategorie: Zajímavosti

S nápadem, jak vyřešit obrovské přelidnění některých měst a potřebu nakrmit takto obrovské masy lidí, přišlo designové studio Aprilli Design Studios v Soulu. Jedná se o koncept stromového mrakodrapu, který by poskytl dostatek prostoru pro rostlinnou výrobu.

Dokonalé spojení příjemného s užitečným

Krom pěstování zeleniny a ovoce by tato stavba přinesla i další pozitiva v podobě čištění vzduchu a vody, produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů a v neposlední řadě i prostor k relaxaci.

Konstrukce je řešena silnou základnou, která poskytuje dostatek stability a dokáže rozložit hmotnost stavby na zemi. Ze základu se zvedá osm vertikálních větví, které jsou navzájem provázány a poskytují strukturální vyztužení. Každá z těchto větví poskytuje 60 - 70 plošin, které jsou orientovány tak, aby byly vystaveny co nejvíce slunečnímu záření. Plošiny jsou navíc vybaveny vlastním topením a LED osvětlením pro zajištění optimálních podmínek. 

Pěstování je založeno na hydroponickém principu. Vnější a vyšší plošiny by sloužily pro pěstování stromů a zeleniny, která potřebuje proudění vzduchu a sluneční záření. Nižší a vnitřní patra by patřila především bylinkám a rostlinám vhodným do skleníků.

Celková plocha Skyfarmy je koncipována na téměř 145 tisíc m2. Z toho by bylo 44 tisíc m2 určeno k venkovnímu pěstování, 9 tisíc m2 půdy by bylo ukryto ve sklenících a ostatní plocha by sloužila k provozování farmářských trhů, kaváren a dalších veřejných prostor.

Zdroje: www.gizmag.com, www.grist.org, www.aprillia.com

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty